Közélet

2012.03.14. 07:30

Gyármentés kibontva: termelésre készül az ír óriás Szennán

Egy évi kihaltság után kedden ismét munkások töltötték meg a Szenna-Pack csoport telephelyét. A háromnegyed éves csődvédelmi eljárást követően első gyűlését tartotta az új tulajdonos, az Ardagh képviselete.

Balassa Tamás

Ezzel egy magyar családi vállalkozás negyedszázados története ért véget. Bierer János ügyvezető-tulajdonos megmentette a felszámolástól a társaságot, de a csődvédelem csak egy világcég, az Exal/Boxal 4,3 milliárd forintos ajánlata révén lehetett sikeres. Megkapták az eszközeit, kifizették az adósságait.

A Boxal elmúlt napokban Szennára érkezett menedzserei elkezdték a termelés feltételeinek a megteremtését. Összírták a készleteket, tárgyalnak az adóhatósággal és a közműszolgáltatókkal a tartozások kifizetéséről, az áram- és gázszolgáltatás visszaállításáról, felvették a kapcsolatot a kaposvári beszállítókkal is. A cég logóit rövidesen lecserélik, az induláshoz, a hat gépsor egy részének elindításához azomban még egy-két hónapnyi előkészületre és karbantartásra is szükség van.

A júliusban indult csődvédelem és a novemberi csődegyezségi megállapodás az elmúlt hetekben emelkedett jogerőre, a 94 százalékban elfogadott hitelezői megállapodás, s néhány fellebbezés után. A 120 dolgozó csaknem egy évi elmaradt bérét és annak kamatait egy hete fizették ki az eddig banki letétben lévő vételárból, amint a mintegy száz hitelező is pénzhez jutott. Az amerikai Exal európai leányvállalatát, a Boxalt időközben megvásárolta az üveg és fém csomagolásban piacvezető Ardagh-csoport.

A szennai cég évi 140-150 milliós gyártáskapacitással működött a három-négy évvel ezelőtti fejlesztések idején, melyeknek a kamatterhei és a válságos hitelszűke végül maga alá temette a dinamikusan bővülő, százszázalékig kihasznált és szinte teljes egészében exportra, részint a Boxalnak termelő magyar cégcsoportot. A 120 dolgozóhoz a Boxal korábban további 180 munkatárs felvételét tervezte.

Címkék#Szenna
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!