Közélet

2012.03.21. 17:54

Gyermekek gázálarcban, hat méter mélyen a föld alatt

Rendhagyó történelemórán látták vendégül szerdán az általános- és középiskolás tanulókat Kaposváron. Hat méterrel a föld alatt, az egykori légoltalmi óvóhelyen tartottak számukra katasztrófavédelmi előadást.

Harsányi Miklós

– Próbáld ki, te vagy a fiú – unszolta társát egy diáklány. Szomszédja, egy nyurga fiatalember – barátai legnagyobb ámulatára – rögtönzött bemutatót tartott a gázálarc szabályos viseléséből. Kézről kézre járt a speciális eszköz, s a műszaki szakközépiskola diákjai szemlátomást a szakmai előadás is felvillanyozta. Békési András a közelmúlt főbb katasztrófahelyzeteit villantotta föl: árvíz, hóhelyzet és természeti csapások mellett az elhárítás és kárfelszámolás fontosabb mozzanatait is ismertette.

Persze maga a rendhagyó történelem óra helyszíne se volt mindennapi – a belvárosi légoltalmi pince a második világháború alatt védett vezetési pontként működött. A nagyjából hat méter mélyen fekvő létesítménynek saját levegőztető rendszere volt és titkos telefonvonalat építettek ki. Évtizedek elteltével aztán új funkciót kapott a létesítmény: a közelmúltban rendezték be a gyakran "bunkermúzeumként" emlegetett tárlatot, ahol a tábori kórházon kívül korabeli polgári védelmi és a honvédségi holmik tömege látható. Jellemző a felhozatalra, egykori szakkönyvekből is bőséges a kínálat.

– "Hasznos lehet emellett a dolgozók széles tömegei számára is, akik az atomvédelem kérdéseiben még nem eléggé tájékozottak" – olvasható az Atomenergia, atomfegyver, atomvédelem című 1955-ös könyv előszavában, melyet három forintért árultak. Sorok zarándokoltak az álcahálóval díszített egészségügyi részleghez, ahol a fiatalok megismerhették a katonaságnál használt oltópisztolyt, a felcsertáskát, s különös kíváncsiság övezte a sebimitációs-készletet. Ujj-, szem-, illetve a nyílt sérülés mellett fagyási tüneteket is bemutatott a különleges szett.

Címkék#Kaposvár
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!