Közélet

2012.03.25. 14:15

Harmincöt éve város Marcali

1977-ben a várossá avatás napján havas esőben ünnepelt Marcali, 35 évvel később pedig szikrázó napsütésben vonultak az emberek az utcán.

Vigmond Erika

Somogyban negyedikként kapott városi rangot Marcali 1977-ben. Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke köszöntötte az akkori városlakókat, majd társadalmi kikeletként aposztrofálta az az évi tavaszt. 35 évvel később a Helytörténeti Múzeum fotókiállítással elevenítette fel a városavató ünnepséget, s az eltelt évek egy-egy hétköznapi és történelmi pillanatát. A kulturális központ pedig rajzpályázatot hirdetett gyerekeknek, ők hogyan látják ma a várost. Munkáikból szintén kiállítás nyílt. A tárlatok, illetve a Balaton M&K Fúvós, és Marcato Ütőegyüttes térzenéje invitálta az ünneplőket a városnapra.

Testületi ülés is jutott erre a napra, ám ezúttal egyetlen napirendi pont volt: elismeréseket kaptak azok a marcaliak, akik munkájukban kicsit többet, jobbat alkottak, a város közösségéért gondolkodnak és cselekednek. A Calypso kórus és a Baglas Néptánc Együttes fellépésével színesített ülést Szászfalvi László államtitkár azzal vezette fel: 35 évvel ezelőtt, mikor a település városi rangot kapott, akkor egy olyan talapzatra állt, amit az előző generációk évszázadokon át szorgalmas munkával, tehetséggel, olykor kínnal, máskor örömkönnyekkel építettek. Az elmúlt 35 évben pedig azért dolgoztak, hogy a városi lét kiteljesedjen, s megfeleljenek a rangnak.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Ünnepelt Marcali szombaton
[/caption]

– Azt gondolom egy várost nem pusztán az épületei, az intézményei, az infrastruktúrája határoz meg elsősorban, hanem az ott élő emberek, s azok közösségei. Olyan példamutató marcaliak, családok és közösségek, melyek ennek a településnek a lelkét adták, a fejlődését, a megmaradását és a jövendőjét szolgálják – fogalmazta meg Szászfalvi László.

Sütő László
marcali polgármester múltidézésében beszélt a "katonavárosról", ami éveken keresztül meghatározta a települést, a munkahelyeket adó intézmények betelepüléséről, Marcali intézményfenntartó, lakásépítő és kulturális mecénás szerepéről, ami a sport területére is kiterjed. Kihangsúlyozta: így egyben kell az egészet nézni, ami a város szellemiségét adja. – Azt a harcos szellemiséget, ami összetartja a várost, s ami mindannyiunkat arra ösztönöz, hogy a lehető legjobbat tegyük, mert együtt vagyunk részesei a döntéseknek  – mondta Sütő László, aki az ünnep zárásaként átadta Marcali díjait is.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Elismeréseket adtak át a városnapon
[/caption]

Elismerések a városnapon

Marcali városért díjat kapott a vallási és közéleti tevékenységéért Tóth György kántor. Alkotói díjban részesült oktatásban kifejtett tevékenységéért Kissné Ható Beatrix pedagógus, népművészeti, citerazenekari pályafutásával a kulturális életben végzett munkája elismeréseként Pintér József, valamint közéleti tevékenységéért Takács László pékmester. A vállalkozói munka elismeréseként az Év vállalkozása díjat idén vendélátás-cukrászda területén a Kétmester Marcali Kft. kapta.

Az Év sportolója díj I. fokozatát Major Andrea kézilabdázóként, a II. fokozatát Haszon Dávid sakkozóként, a III. fokozatát pedig Szírer József, autósportban elért eredményeiért kapta. Az Év utánpótlás sportolójává választották Kardos Evelin atlétát, az Év csapata pedig a Mikszáth Kálmán Utcai Általános Iskola IV. korcsoportos leány kislabdahajító csapata lett. Az Év edzője díjat Bőle László és Fuisz János kapta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!