Közélet

2012.03.07. 08:28

Három gombóc fagyi az óradíj, padlón az őrző-védők

Padlót fogtak az őrző-védő vállalkozások, egyre inkább megcsappant a megrendelés. Lesújtó képet fest a statisztika az ágazatról: tavaly több felszámolás indult a cégek ellen, mint az utóbbi néhány évben együttvéve. Országosan 472 cég jutott erre a sorsra és a 64 somogyi vállalkozás csaknem harmada is csődközeli helyzetben vegetál. A kiszolgáltatott helyzetű társaságok nehéz sorsában a vagyonőrök is osztoznak: sokak óradíjából négy gombóc fagyira sem futja.

Harsányi Miklós

Pergőtűz alá vették a biztonsági szakmát – kesergett az egyik ismert somogyi vállalkozás vezetője. Az üzleti élet szorítása, a konkurencia nyomulása – s olykor az egymás ellen indított feljelentgetések, illetve piaci aknamunka – egyre inkább ellehetetleníti a vállalkozásokat. Egyes cégek pedig a feketefoglalkoztatás miatt számíthattak szankcióra.

Tömeges bukások, cégbezárások jellemezték az utóbbi időszakot. Hírek szerint legutóbb a hazai biztonsági cégek nagyjából másfél milliárd forint profitot értek el, míg hat éve közel 3,4 milliárd forintot könyvelhettek el. Gyengén muzsikáltak a somogyi vállalkozások is: a személy-, vagyonvédelmi és magánnyomozói szakmai kamara kimutatása szerint 64 vállalkozás működött. Bő 25-30 százalékuk csődközeli helyzetben vergődik, de a túlnyomó többség se dicsekedhet kiugró gazdasági eredményekkel. Előre borítékolható, hogy az idén újabb társaságok menetelnek a „vesztesek klubjába”.

– Az általános gazdasági helyzet ismert, de Somogyban különösen nehéz a kilátás – osztja a kamara álláspontját Andrell László, a kaposvári Biztonsági Kft. ügyvezetője. – Sok helyütt egyre kisebb igény van a biztonsági cégek szolgálatára.

Van, aki önként fúj visszavonulót, más vállalkozókat a piac kényszerít erre. Harkány László, a somogyi kamara elnöke szerint az őrző-védő vállalkozások problémái alapvetően három fő okra vezethető vissza. Az ágazatban kevés a megrendelés, de ha valaki elnyer egy megbízást, az sem örülhet igazán, ugyanis általában hihetetlenül nyomott árat fizetnek a megrendelők. Már ha utalnak, ugyanis a körbetartozás – az építőiparhoz hasonlóan – egyre vészesebb méretek ölt. Személyes példa kapcsán jelezte: vagyonvédelmi cégét tavaly számolta fel, ugyanis már túl sokra – több mint tíz millió forintra – rúgott a behajthatatlan követelésük, miközben az adóhatóságnak ugyanúgy kellett volna fizetni. Így nem maradt más, minthogy végelszámolást kért a társaság ellen, amely időközben megszűnt.

– A kintlévőség nálunk is meghaladja a kétmillió forintot – így Bank Károly, a kaposvári B&A Taurus 55 Kft. ügyvezetője. Rámutatott: a gondokat az is tetézi, hogy vidéken az utóbbi időben egyre több fővárosi vállalkozás telepedett le, ami szűkíti a helyi mikro- és kisvállalkozások mozgásterét.

Ráadásul a kemény takarékossági intézkedések nyomán általában a nem-termelő területnél faragják le a kiadásokat a cégvezetők. Varga István, az egyik biztonsági társaság munkatársa azt mondta: emiatt elsőként a vagyonvédelemmel takarékoskodnak, még akkor is, ha a telephely vagy üzlet veszélynek van kitéve.

Kelepcébe került seregnyi őrző-védő, ám az alkalmazottak sorsa sem rózsás. Somogyban jelenleg nagyjából 2700 aktív vagyonőr lehet, szép számmal akad köztük egykori rendőr és katona is.
– Az 500 forint körüli órabér nem egy fényes karrier, ám ez is több a semminél – így egy őrző-védő. – Úgy tudom, hogy az országos fizetési listán Somogy a második helyen van. Természetesen a sor végéről nézve...

Feketefoglalkoztatás, százmilliós adóhiány

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tavaly is fokozottan ellenőrizte az őrző-védő cégeket.
– Számos cég ellenőrzése kapcsán megfigyelhető volt, hogy alvállalkozói láncolat bevonásával fiktív számlákat fogadtak be, bevallást nem adtak, a cégek tulajdonosi köre hasonlóságot mutatott – közölte érdeklődésünkre Fülöp Eszter, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal somogyi szóvivője. Hozzátette: az adókikerülési szándékkal működő cégek – a központi költségvetés mellett – a munkavállalókat is károsíthatják.

A vizsgálatokra utalva rámutatott: sok esetben a munkavállaló nem tudta megnevezni, ki a foglalkoztatója, bejelentés nélkül foglalkoztatták őket, járulékokat nem fizettek, a valós munkavégzés időtartamától kevesebb időt igazoltak. A munkaidő elszámolásához pedig több nyilvántartást vezettek.– A megyei adóigazgatóság is számos a tevékenységi körre irányuló revíziót folytatott, melynek eredményeként több mint százmillió forint adóhiányt állapított meg, az adóhiányhoz kapcsolódó szankciók (adóbírság, mulasztási bírság, késedelmi pótlék) összege is a 100 millió forintot megközelíti – vont mérleget Fülöp Eszter.

Reflektorfényben a kisvállalkozások

Túlságosan is reflektorfényben vannak az őrző-védők, állította az egyik vállalkozás vezetője. Az adóhivatal sűrűn vizsgálta a cégeket, ráadásul a jogszabály-módosítás is szigorította a tevékenység folytatását. Ennek alapján korlátozottan lehet a feladatellátásba alvállalkozókat bevonni. Ettől az évtől a megbízott alvállalkozó további alvállalkozóval már nem köthet szerződést.
Göncz Gábor, a kaposvári Avant Guard Kft. ügyvezetője hangsúlyozta: a nehéz gazdasági helyzetben is rendkívül lényeges, hogy a szakma írott és íratlan szabályainak eleget tegyenek a cégvezetők.

Címkék#Kaposvár
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!