Közélet

2012.03.21. 07:40

Ház 800 ezerért - csak a Balatonnál éledt fel az ingatlanpiac

Elszántan küzdenek a somogyi ingatlanforgalmazók, náluk jobban már csak az eladósodott lakás- vagy a háztulajdonosok gyötrődnek. Éledezik a piac?

Harsányi Miklós, Fónai Imre

Súlyosbodó válság, megzuhant árak, krízissel terhes hónapok: negatív rekordok söpörtek végig az ágazaton. Egyes somogyi térségekben  mégis mintha az élénkülés jeleit észlelnék – szakértők szerint a Balaton part újra vonzó befektetés. A megye belső területein azonban hosszú hónapokig is eltarthat, amíg valaki – akár jóval az eredeti ár alatt is – megszabadul a lakásától. Biztos befektetés vagy súlyos nyűg? Somogyi ingatlantulajdonosokban egyre sűrűbben vetődhet föl a kérdés. Kiváltképp akkor, amikor az irodák gombamód szaporodó kínálatát veszik szemügyre. Kaposváron négy-öt éve rendszerint 150-170 ezer forintot fizettek a panellakás négyzetméteréért, idén tavasszal a tulajdonosok annak is örülhetnek, ha százezer forintot kapnak kézhez. Hatalmas csalódással zárulhat az ügylet, ha családi házon próbálnak túladni: a korábbi árakhoz képest 20-, de akár 30 százalékos értékvesztést is elszenvedhetnek a tulajdonosok.

– Az építőiparral párban járó ingatlanpiac is megkapta a kegyelemdöfést – fogalmazott az egyik közvetítőiroda munkatársa. Karalyos József, a kaposvári Főtér Kft. ügyvezetője azt mondta: belvárosi társasházukban a hét eladó lakás értéke megközelíti a 130 millió forintot. Azt, hogy mikor írják alá az adásvételi szerződést, nem merte megjósolni. – A kis- és középvállalkozások ingatlanvásárlását célzó kormányzati javaslat bejelentése után nálunk is megjelent egy-két érdeklődő, de végül egy lakás sem kelt el – folytatta. – Szerintem ez jellemző momentum Somogyban. Remélhetően azért előbb-utóbb megmozdul az ingatlanpiac. Ha mások nem, akkor talán a külföldiek befektetési céllal vásárolnak majd egy-egy értékálló otthont.

Rengeteg család hitelcsapdába jutott: adósságuk nagyobb, mint amennyit a lakásuk, házuk ér. Karalyos szerint Somogyban is valós a probléma, ám remélhetően megjön a bankárok esze, s nem kótyavetyélik el a végletekig eladósodott családok lakásait. A banki ingatlan-alapok létrehozásával nemcsak a bajbajutott emberek otthonait menthetnék meg, hanem lépésükkel – közvetve – az ingatlanágazatra is jótékony hatást gyakorolhatnának.

– Melyre igen nagy szükség volna, hiszen megállt a piac – húzta alá Sinka József, a Sevax Kft. vezető értékbecslője. – Látványos változást egyáltalán nem éltünk át, egyes egyedül a Balaton-parton érezhető némi keresletnövekedés. Balatonfenyves, Balatonmária és Lellén kelt el néhány üdülő: 8-19 millió forint közötti összeget fizettek értük a vevők.
A jelentkezők többsége a lehető legolcsóbb ingatlant keresi. Aki még hitelképes, némi önerőt fel tud mutatni és vállalja az alkudozással terhelt utánjárást, akár ötmillió forintért hozzájuthat egy olyan 2-2,5 szobás panellakáshoz, amelyért a válság kirobbanásának évében közel hétmillió forintra tartottak.

Oláh Miklós, a Géniusz Ingatlanforgalmazó Kft ügyvezetője tavaszi forgalomerősödésben bízik. – Leginkább a belvárosi, olcsó fenntartású lakásokra, 5-8 millió forintért kínált lakásokra van kereslet Kaposváron – fejtette ki. – Kaposvár közelében pedig a tíz kilométeres sugarú körben mutatkozik igény, a városinál jóval szerényebb árakon. Somogyjádon egy családi házat 800 ezer forintért adtunk el, egy másik 1,2 millióért kelt el.
Az építőipar lejtőre került, romokban hever az ágazat. Az újonnan épített, de még el nem adott lakások egy részét Kaposváron is befektetők akarják megszerezni. Oláh szerint többségük 18-20 millió forintot kockáztat meg, efelett ritkán adnak el otthont.

Üzletből nyaraló, még mindig jó befektetés a Balaton-part

Üzletből akár nyaraló is lehet a Balaton partján, ezt tapasztalja Békési Béla. A balatonlellei ingatlanközvetítő szerint élénkül a kereslet a térségben, a Balaton-part tehát még mindig „eladható”. – Rugalmasság, ez a jelszó – így Békési Béla. – Aki el akarja adni ingatlanát, az előbb-utóbb megtalálja a vevőt, előfordulhat persze, hogy az induló árhoz képest jelentősen kevesebbért. Úgy tapasztaltuk kollégáimmal, hogy az elmúlt időszakban kétféle vevő tűnt föl nagyobb számban a balatoni ingatlanpiacon: az egyik a devizahitelét akarta kifizetni, ezért akart mindenképpen megszabadulni üzletétől, nyaralójától, a másik az a réteg, amelyiknek van még pénze és biztos, ami biztos alapon, ingatlanba fekteti. Vettek meg két éve árult üzletet 4,5 millió helyett 2,5 millió forintért, amit kis átalakítás után nyaralóként használ majd a vevő. Ennyi pénzért nyaralóhoz jutni nemigen lehet a Balatonnál...

Jellemzően egyébként inkább a kisebb értékű házakat keresik, amit 5-15 millió forintért meg lehet szerezni. Azok mennek igazán, melyek ha nem is közvetlenül a víz partján vannak, de öt-hatszáz métertől nincsenek is messzebb onnan. Siófokon balatoni panorámás ingatlant lehet a legkönnyebben venni, az elmúlt években sem csökkent ugyanis számottevően az apartmanházépítési lendület – csak pénz kell az üzlethez, lehetőleg több tízmillió forint, de hát ugye a balatoni panorámát meg kell fizetni...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!