Közélet

2012.03.28. 16:59

Igen és nem egyszerre a fizetős siófoki sétányra

A fizetős Petőfi-sétány tervét terjeszti az önkormányzat elé a siófoki korzón üzlettulajdonos 23 vállalkozás által alkotott kft. – értesültünk a Petőfi sétány Kft. keddi taggyűlésével kapcsolatosan.

Fónai Imre

Varga Tamás, a cég ügyvezetője szerdán annyit mondott: javaslatukat előbb az önkormányzat kapja meg, s miután véleményezte, sajtótájékoztatón számolnak be a sétányt érintő nyári elképzelésekről. Addig hírzárlat.

Amint már megírtuk, a Facebook-on napok óta terjed a híre, hogy a sétányt 160 millió forintból felújított vállalkozások a szezonban pénzt kérnének a hétvégi, nyáréjszakai belépésért. E szerint június 29 és augusztus 25 között, a pénteki és szombati éjszakákon (tehát 17 alkalommal) kérnének ezer forintot a belépésért a sétány „bejáratainál” 23 és hajnali 4 óra között, de a korzón működő szórakoztató egységek külön már nem szedhetnének belépődíjat. A sétány őrzését azonban minden este biztosítanák, ezzel is távol tartva a nemkívánatos elemeket, a randalírozó bulituristákat, a zsebeseket, a prostikat. Varga Tamás néhány napja azt mondta lapunknak: fals információk kerültek föl a közösségi portálra, nincs még döntés semmiről, az csak e hét keddre várható. A kedd elmúltával sem láthatunk azonban tisztán a kft. vezetése által elhatározott hírzárlat miatt.

Ehhez képest a Facebook meglehetősen széles olvasótábora több tucat oldalnyi dokumentumot böngészhet napok óta, melyekből még az is kiderül, hogy az állítólagosan remélt 80-90 millió forintos bevételt hogyan kívánják felosztani egymás között a tagok. Nem tudni persze, hogy ezekből az adatokból (Varga ügyvezető szavaival élve) mi fals és mi nem az, éppen e „homály” oszlatása miatt lett volna jó, ha a keddi taggyűlést követően megszólalnak. S mert érveik között bőven akadnak tolerálhatók, hiszen ki ne szeretne kulturált körülmények között korzózni.

A labda most szerintük a város térfelén van, minden attól függ tehát, mit szól, mit lép az önkormányzat a kérdésben. Szerdán érdeklődtünk hát a városházán is, ahol azt a választ kaptuk: ha valóban kapnak írásos megkeresést a kft.-től az ügyben, akkor azt elolvassák, értelmezik és válaszolnak rá. Városházi informátorunk azonban a terjengő hírek kapcsán annyit leszögezett: Siófokon sem és sehol sem lehet utcát, azaz közterületet lezárni és fizetőssé tenni, belépőt csak rendezvény idejére lehet szedni.


Már a bulituristák se jönnek?

Egy „Petőfisétány-közeli” vállalkozó szerint „folytatódik a siófoki turizmus tönkretétele”, ezt annak kapcsán mondta, hogy egységében maga is zömmel bulituristákat nyaraltat. Szerződésben állt egy fiatalokat küldő német utazási irodával, amelyik idén már egyetlen vendéget sem utaztat Siófokra, mondván, „Spanyolország, Bulgária ma már jobb buli a Balatonnál”. A vállalkozó is egyetértett felvetésünkkel, miszerint talál nem kéne könnyeket hullajtani a bulituristák elmaradása miatt, ám feltette a kérdést: ha már ők se jönnek, ki jön helyettük?

Ezek is érdekelhetik