Közélet

2012.03.04. 18:32

Jár, ami jut: kurtított végkielégítéseket fizetett Somogy

Több mint másfél hónapos késéssel kapta meg a minap végkielégítését a megyei önkormányzat tizenhat egykori dolgozója. A jogszabályok jelentősen megrövidítették az utolsó jussokat.

Balassa Tamás

Vörös Tamás főjegyző elmondta, az adószabályok változása miatt kevesebb juttatást kaptak volt köztisztviselőik, mint amennyi a törvényes december 30-i fizetési határnapon járt volna. Ezért a megye azt kérte a szaktárcától, az állam álljon helyt a hiányzó, bruttó 60-120 ezer forint körüli összegekért, hogy senkit se rövidítsenek meg a jogszabály-változások. Miután országosan nem jellemző a somogyi helyzet, ezért a központi költségvetést országos léptékben sem terhelné a kompenzáció. Így az valószínűleg megérkezik.

A megyei önkormányzatok konszolidációja után a 130-as apparátusból 27 dolgozó maradt az új megyei feladatrendszerben. A csaknem harmincmilliárdos költségvetésű intézményfenntartó 229 milliós költségvetésű területfejlesztő lett. Korábban arra készültek, s ez a megyék nagy részénél megtörtént, hogy a kormányhivatal (illetve a Megyei Intézményfenntartó Központ) átveszi az intézményfenntartásban dolgozókat. Végül azonban csak 51 munkavállaló került át.

A kormányhivatal akkoriban már készülhetett a „jó állam” megteremtése jegyében január 11-én közlönybe iktatott 6700 fős közszolgálati leépítésre, ami a 943 somogyi kormányhivatalnoki állásból 94-et érintett, 50 munkavállalót ténylegesen is. Ezért a számításokban, a megyei dolgozók visszautasításában ez is közrejátszhatott.

A megyei önkormányzathoz „visszahulló” 28 köztisztviselő egy része nagyon rosszul járt. Az év vége felé ugyanis elfogadta a törvényhozás az Esztergom-jogszabályt, aminek a 17. paragrafusa miatt kéthónapos felmentési idő nélkül kerültek kapun kívülre az év végén. Tizenhatan csak mostanában kaptak végkielégítést. Tízen, akiket eleve nem vett volna át a kormányhivatal, a köztisztviselői törvénynek megfelelően a kéthónapos felmentési idejük letöltése után mostanában kapnak végkielégítést, hasonló feltételekkel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!