Közélet

2012.03.17. 09:29

Rákóczi-meccs buktatta le a táppénzcsaló szélhámost

Az Eötvös Lorándról elnevezett kaposvári szakközépiskolából azért vettük utunkat a Rákóczi-pálya felé, mert Horváth Miklós, az iskola jelenlegi főigazgatója 1989-ben a labdarúgócsapat vezetőedzője, 2002-ben a klub alelnöke, 2008 nyarán a Rákóczi elnöke lett.

Balogh Krisztina Kaposvár főépítésze, Nagy Zoltán helytörténet-kutató

Ennél azonban jóval korábban kezdődik mai történetünk. 1923. augusztus 15-e jeles dátum a megyeszékhely sporttörténetében, hiszen a cukorgyár munkásai – a Pécsi utcai iskola tanárainak közreműködésével – ezen a napon alapították meg a Kaposvári Rákóczi Sport Clubot. Két éven belül a cukorgyár által rendelkezésre bocsátott területen már át is adták a klub pályáját. A hajdani avatóünnepségnek megadták a módját, egyebek közt iskolás gyerekek tornagyakorlatával, százterítékes bankettel, és persze az ünnepi focimeccsel, amelyen Kladnigg Alajos, a cukorgyár legendás igazgatója végezte el a kezdőrúgást. A rendezvényen Tallián Andor alispán is részt vett.

Mindezt a helyszínen, a megannyi nagy sportcsatát látott „cukorgyári gödörben” idézzük fel. S persze felidézzük a klub történetének néhány fordulópontját is, meg az említett sportcsaták közül egyet-kettőt. Hiszen a város máig legismertebb és legnépszerűbb klubja maga is sokat ad a múltjára, igyekezvén ápolni a nagy elődök emlékét. Így volt ez a hőskorban, és így van most is. A Jézus szíve templomban már 1928-ban zászlószentelést, a cukorgyár nagytermében díszközgyűlést tartottak a Rákóczi Sport Club fennállásának – akkor még csak ötéves – jubileumán, s a harmincas évek végén a klub díszelnökének is megválasztották a Rákóczit nagyvonalúan támogató Kladnigg Alajos nyugalmazott gyárigazgatót. Egy példa napjainkból: 2007. december 7-én a Rákóczi Stadion főbejárata mellett leleplezték az egyesület alapítóinak, egykori vezetőinek, edzőinek és válogatott játékosainak emléket állító dicsőségtáblát.

Sok évtizedes története során természetesen ezt a klubot sem kerülték el a szervezeti és névváltozások. 1935-ben Kaposvári Rákóczi Atlétikai Club (KRAC) néven egyesült a Rákóczi és a Petőfi Atlétikai Club. 1949-ben a KRAC-ot hatalmi szóval beolvasztották az életképtelennek bizonyult és nemsokára fel is darabolt KDSK-ba, a Kaposvári Dolgozók Sport Körébe. A Rákóczi labdarúgócsapatának jogutódja később a Kaposvári ÉDOSZ lett, az ötvenes évek elejétől pedig Kaposvári Kinizsi (1955-től Somogyi Kinizsi) néven játszott az együttes. 1956 végén csak átmenetileg, 1970-ben azonban már végleg visszakapta régi nevét az egyesület, nemkülönben zöld-fehér színét is. Ötvenéves fennállásukat már Kaposvári Rákóczi néven ünnepelhették meg a városi tanács dísztermében.

Mielőtt 1988-ban – Rákóczi FC néven – egy szakosztályos labdarúgóklubbá alakult volna a patinás egyesület, számos sportágban alkotott maradandót. Már a húszas években megalakult a kerékpáros-, az ökölvívó- és az asztalitenisz-szakosztály, s 1948 elején a Rákóczi szervezte meg a város első férfi-kosárlabdacsapatát. Két egyéni eredmény két különböző korszakból: Mácsovics Lajos 1934-ben megnyerte a „délnyugati kerület” vívóbajnokságát, 1988-ban pedig Szabó Péter egykori rákóczis úszó beverekedte magát a szöuli olimpia döntőjébe.

A szakosztályok közül a labdarúgóké alakult meg a legkorábban. Ebben a sportágban először a negyvenes évek elején ért el kiemelkedő eredményeket a klub. A siker főleg annak volt köszönhető, hogy Avar (Auer) István, az Újpest volt válogatott csatára lett a csapat játékos-edzője. Miután Avart katonai szolgálatra hívták be, egy időre a 75-szörös válogatott Schlosser Imre vette át a csapat irányítását. 1945 májusában a Rákóczi 3:0 arányban a nagy hírű bolgár katonaválogatottat is legyőzte.

Konzol: befogott tartószerkezet.

Tribün: lelátó.

Szektor: az építészetben jól lehatárolt terület.A fák persze régebben sem nőttek az égig: 1954 augusztusában az Aranycsapat számos játékosát felvonultató Budapesti Honvéd 21:1 arányban páholta el a Kaposvári Kinizsit – Kaposváron... 1959 elején viszont mi vertük meg a Honvédot, s a következő ősszel egy Bene Ferenc nevű balatonújlaki srácot igazolt le a Kinizsi. (A leendő olimpiai bajnok, aki akkor még nem volt tizenhat éves, 1961-ben az Újpesti Dózsa játékosa lett.)

Az épületet helyesen ismerték fel:
-----------------------------------------------------------------

Soós Béla Zoltán, Martonné Kúsz Mária, Csepregi Adél, Fenyvesi Istvánné, Benke Péter, Tóthné Tamásovics Klára.

Köszönjük a megfejtéseket!
--------------------------------------------------------

Az újabb csúcspontra a hetvenes évek közepéig kellett várni, amikor a csapat először jutott fel a bajnokság élvonalába. A Kaposvári Rákóczi labdarúgócsapata 1975. augusztus 30-án játszotta első élvonalbeli mérkőzését, amelyen 22 ezer néző előtt 2:0-ra verte a Vasast. Legalább ilyen nagy nyilvánosságot kapott az is, hogy a sportközvetítés hallgatása közben a kaposvári kórházban megszólalt az addig némának tartott Pék János. A szószátyár sportrajongóról azonban nemsokára kiderült, hogy táppénzcsaló szélhámos... (2000-ben ezt a mérkőzést választották meg az évszázad kaposvári sporteseményének.)

Először a feljutás évében, 1975-ben építették át a Rákóczi stadionját. Nem sikertelenül: 1985 júniusában a XXI. Nyári Úttörő-olimpiát is itt nyitották meg. A következő, 2002 elején kezdődött korszerűsítés emlékezetesen sok vesződséggel és bosszúsággal járt, végül jelentős csúszással, 2004 augusztusában sikerült felavatni a felújított stadiont, ahol új klubépületet, műanyag ülőkés, részben fedett lelátókat, pályavilágítást, hangosító rendszert, parkolókat és eredményjelzőt is kialakítottak. A Pápai József építész tervezte és a Vegyépszer Rt. kivitelezésében elkészült létesítmény hétezer szurkolót fogadhat be; az ülőhelyek száma 4500 (a fedetteké 1600). A korszerűsítés során az egykori barakkszerű öltöző és igazgatási épület is méltóvá vált az egyesülethez.

A sportlétesítmény funkcionális elrendezése az ókori amfiteátrumokéhoz hasonló: több külső bejáraton keresztül lehet eljutni a küzdőtér körüli, szektorokra osztott nézőtérre. Az arénák kifutóira emlékeztető megoldással az épület középtengelyében megépített kijáratnál pillanthatják meg a szurkolók a pályára érkező játékosokat.

Ma a főépület nem egyszerűen öltözők, szertárak és irodák sora, hanem korszerű tudósító- és sajtóhelyiségeket is magában foglaló klubépület. A pálya felől nézve a sárga mészhomok téglával burkolt zárt falszakaszt réshez hasonló, szigorú ablakok és játékos körablakok teszik változatossá.A főépülettel – és a dísztribünnel – szemben találjuk a hazai drukkerek hat szektorra osztott felségterületét. A zöld-fehér színű ülőhelyek egy részét acélszerkezetű konzolos tető védi az időjárás viszontagságaitól. A pálya két vége is szurkolói lelátóknak ad helyet, a Pécsi utca felől a vendégcsapat drukkereinek ülőhelyeit alakították ki, azzal szemben, a déli oldalon pedig a legelszántabb hazai drukkerek állóhelyeit. Itt találjuk a büfélétesítmény tetejére erősített eredményjelző táblát is.

Az élvonalba kerülést az alapozta meg, hogy 1973-ban Mathesz Imre lett a futballcsapat trénere, az ezredforduló utáni sikereket pedig az, hogy 2003-ban a volt Rákóczi-játékos Prukner László vette kézbe a kormánypálcát. A népszerű Prukner edző irányításával történetének legjobb eredményeit érte el a Kaposvári Rákóczi: 2008-ban már az NB I. hatodik helyén zárta a bajnokságot a zöld-fehér gárda.

Említettük, hogy milyen nagy szerepet játszott a klub történetében a cukorgyár. A város nagy múltú üzeme annak az épületnek a létrehozásáért is sokat tett, amelyet a jövő héten keresünk fel.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Hol látható ez az épületrész? Írja meg: Somogyi Hírlap szerkesztősége, 7400 Kaposvár, Kontrássy utca 2/A, vagy [email protected]
[/caption]

Tribün: lelátó.

Szektor: az építészetben jól lehatárolt terület. Emlékezetes csaták a kaposvári Rákóczi stadionjában Hol látható ez az épületrész? Írja meg: Somogyi Hírlap szerkesztősége, 7400 Kaposvár, Kontrássy utca 2/A, vagy [email protected] -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!