Közélet

2012.03.01. 19:20

Rögzített árfolyam önkormányzatoknak, az OTP utat mutat

Európai megoldást választott az OTP Bank, amikor kidolgozta az önkormányzatok számára a rögzített árfolyamon való törlesztés lehetőségét – jelentette ki Szita Károly csütörtöki sajtótájékoztatóján. A kaposvári polgármester, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) társelnökeként sürgette: a Bankszövetség ajánlja ezt a megoldást a Magyarországon működő külföldi bankoknak is.

Márkus Kata

Üdvözöljük az OTP javaslatát, amely három éves türelmi idő alatt, rögzített árfolyamon tenné lehetővé a velük kapcsolatban álló, tőlük kötvényt jegyző települési önkormányzatoknak, hogy törlesszék kölcsöneiket – mondta Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) társelnöke. – Ez a rögzített árfolyam svájci frank esetében kétszáz forint. Üdvözöljük a lehetőséget, annál is inkább, mert a felelősség közös. A pénzintézeteknek nem csak akkor kell sorban állni az önkormányzatoknál, amikor a számlavezetésért és hitelezésért versenyeznek egymással, hanem akkor is, amikor a válságra keres megoldást a világ. Az önkormányzatok jó adósok voltak eddig is, és azok is kívánnak maradni. Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy az első ilyen ajánlat magyar banktól érkezett, s remélem, hogy az európai bankok is követik az OTP példáját.Szita Károly szerint 2007 körül indult el nagyobb mértékben az önkormányzatok kötvénykibocsátása, amit a társelnök azzal magyarázott, hogy az előző kormányok ezermilliárd forintot vontak el az önkormányzatoktól, miközben utakat, járdákat kellett építeni, s önerőt kellett biztosítani az uniós forrásokhoz.

– S a válság legnehezebb éveiben 100 ezer munkahelyet őriztek meg az önkormányzatok – hangoztatta Szita Károly. – Így 2011 végén 1600 milliárd forint volt az önkormányzati szektor adóssága. A bankok felé a tartozás összege 983 milliárd forint volt, ebből 554 milliárd forintnyi – túlnyomó többségük svájci frankon jegyzett – kötvény formájában.

Kaposvárnak nem az OTP bocsátotta ki 5,2 milliárdos névértékű kötvényét, ezért egyelőre nem élhet az árfolyamrögzítés lehetőségével. Amúgy a három éves árfolyamfixálás 400 milliós tehertől szabadítaná meg a várost, ám ez jelen esetben egy fiktív szám.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!