Közélet

2012.03.20. 07:44

Tavaszi bringarajzás: négy kerék jó, két kerék rossz?

Rosszul megválasztott sebesség, figyelmetlenség, alapvető szabályok megsértése: sűrűn követik el a kisebb-nagyobb hibákat a somogyi bringások. A somogyi rendőrök a héten megelőző ellenőrzéseket indítanak.

Harsányi Miklós

– Somogyban a kora reggeli órákban és az esti szürkületben történik a kerékpáros balesetek zöme – derül ki a rendőrség legfrissebb felméréséből. Tavaly 77 esetben a bicajosok okozták a bajt. Szomorú aktualitást ad az összegzésnek, hogy az utóbbi napokban is többen megsérültek.
– Az autósok feltehetően még nem szokták meg, hogy újra az utakon vagyunk – mondta hétfőn Gálosi Gergő, a kaposvári Ifjúság, Sport, Kultúra Egyesület elnöke. – Hirtelen berobbant a tavasz, ám a járművezetők egy része továbbra sem körültekintő, udvarias. A bringások okkal-joggal gondolják másodrendű állampolgárnak magukat az utakon: egyes járművezetők nem igen vigyáznak.

Gálosi elismerte: bizonyos esetekben azért a bicajosoknak is van pótolnivalójuk... Elég ha csak a KRESZ-előírásokra gondolunk. Ezt egyébként a rendőrségen is megerősítették: gyakori hiba, hogy a bicajosok olyan egyirányú utcába is behajtanak, ahová nem lenne szabad, máskor a járdán hajtanak tempósan. Bíró Gábor, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta: a fiatalokkal változatos, színes programok keretében ismertetik meg a kerékpárosokra vonatkozó szabályokat. Idén is folytatódnak az iskolai közlekedési rendezvények és persze nem maradnak el a közúti vizsgálatok. Somogyban péntektől naponta két órát fordítanak a kerékpárosok ellenőrzésére.

A szabálysértő bringások amúgy büntetésre számíthatnak: figyelmeztetést, helyszíni bírságot kaphatnak, súlyosabb esetben szabálysértési feljelentést tesznek ellenük.
– Minden esetben a fokozatosság és arányosság elvét követjük – emelte ki. – Azt akarjuk, hogy biztonságosan körülmények között közlekedjenek a kerékpárosok.


Fizetnek a bringások

Könnyen kezelhető, megbízható kormányberendezés, két, egymástól függetlenül működő fékszerkezet, csengő, első és hátsó lámpa, hátul egy piros színű fényvisszaverő prizma, s legalább az első keréken minimum egy darab borostyán sárga küllőprizma – a kerékpáron ez a kötelező felszerelés, ám tanácsos beszerezni a sisakot, a könyök- és térdvédőt is.
– Közeleg a húsvét, sok szülő, nagyszülő kerékpárral lepi meg gyermekét, unokáját – hangsúlyozta. – Nagyon lényeges, hogy ne csak az ajándékot adják át, hanem a legfontosabb közlekedési tudnivalókkal is ismertessék meg a gyermekeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!