Közélet

2012.03.30. 19:28

Többéves fejlesztési programot vár az egyetemtől a szaktárca

Lévai András, a Kaposvári Egyetem sajtószóvivője megerősítette információnkat, miszerint csütörtökön a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kéttagú küldöttsége járt az egyetemen.

Márkus Kata

Kis Norbert helyettes államtitkár többek közt arra is felhívta a figyelmet, hogy többéves fejlesztési programot kell készíteniük az intézményeknek, melyben megnevezik erősségeiket, speciális képzési területeiket – mondta Lévai András.

Ennél sokkal többet nem sikerült megtudnunk a látogatás céljáról, csupán annyit, hogy a helyettes államtitkár a látogatás alkalmával bemutatta az egyetem minisztériumi kapcsolattartóját, aki egyben szakmai felügyelő is. Előbbi információ azonban egybevágni látszik azzal a korábbi, egy szegedi látogatás után a sajtóban is közzétett helyettes államtitkári törekvéssel, miszerint most az a feladat, hogy pontosan körbe kell határolni, mi legyen az a követelményrendszer intézményekre lebontva, amit az állam elvár, kvázi megrendel az adott egyetemtől a finanszírozás fejében, és mi az, amit neki önállóan kell megoldania. A Szegedma.hu szerint Kis Norbert az autonómia kontra finanszírozás viszonyát úgy képzeli, hogy világosan meghatározzák, melyik intézménytől mit akarnak a támogatásért cserébe. Ki kell jelölni, hogy az adott egyetemtől a kutatás és az oktatás szintjén melyek azok a prioritások, amiket támogatunk. Ami ezen felül marad, az mind az autonómia területéhez tartozik. Tehát lehet szívügye egy egyetemnek bizonyos tudományos terület, ha az nem tartozik a finanszírozott ágazatok közé az intézményen belül, akkor neki kell rá megteremtenie a forrást, akár pályázati úton, akár a vállalkozói szféra bevonásával vagy fizetős hallgatói rendszerben.A kérdés persze adódik: vajon a Kaposvári Egyetemen melyek lesznek a prioritások, amelyeket a finanszírozott ágazatok közé sorolja a tárca? S mire kell, illetve lehet majd saját forrást találni abban új felsőoktatási rendszerben, amelyik Kaposváron például a most is rendkívül feszes költségvetés jövőbeni egyensúlyát többek közt a költségtérítéses hallgatók arányának növekedésétől várja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!