Közélet

2012.03.09. 07:42

Zátonyra futott a Hérosz, vállalkozók futnak a pénzük után

Zátonyra futott a cég, aztán a csődegyezség is, ezért felszámolják a hazai építőipar egyik zászlóshajóját, a Hérosz Zrt.-t. Ezt kaposvári vállalkozások is megérzik.

Balassa Tamás

Országosan több száz cég bottal ütheti a nyomát a pénzének, elvégzett munkája ellenértékének. A Hérosz-vég csak azért nem érinti tömegesen a kaposvári cégeket, mert ahogy ők mondják, alig néhányan kaptak lehetőséget, munkát a nagyberuházásokban. Kaposváron is van valami jó a Héroszban..., mondja erre epésen egy név nélkül nyilatkozó forrásunk. Dicsérve a kórházkonzorcium másik nagyvállalatát, a jól fizető ZÁÉV-et, s a kórházat is, melynek fedezetkezelt beruházása védettséget ad a cégeknek.

A Hérosz a 2,9 milliárdos egyetemfejlesztést és a 12,4 milliárdos tömbkórházi projektet építette az elmúlt években. A Kaposi Mór északi tömbjét pénteken adják át. Legutóbb, a diagnosztikai tömb és a félmilliárdos sürgősségicentrum-fejlesztés októberi átadásán, a csődvédelem másnapján mondta Gerencsér László vezérigazgató: az uniós pénzek lassú kifizetése miatt kerültek bajba.

A hitelezői igények, a konkrét követelésállomány ismerete nélkül még úgy becsülte a vagyonfelügyelő Vectigalis Zrt., hogy a követelések és a vagyon nagyjából egyensúlyban lesznek. Nem így lett. Nem segített a cégen a 3,8 milliárdos tavalyi MFB-hitel sem. Kaposváron az Agórát az önkormányzat 1,7 milliárdos beruházásában építette a cég, ebből is adósa több kivitelezőnek. Az egyetemfejlesztés részeként a bőszénfai szarvasfarm és a Latinka-színházépület kivitelezői is várnak a számláik rendezésére. A Kviksz Kft. 17 millió forintos teljesítésének kifizetése van függőben, s csütörtökön kapott értesítést a fővárosi bíróságtól a csődvédelem bedőléséről. Fülöp László ügyvezető azt mondta, a számla 60-65 százalékban anyagköltséget tartalmazott. A Dunántúlon dolgozó Kviksz további fél tucat ügyben fut a pénze után. Nem ritkán önkormányzatok a ludasak a nemfizetésben. Tab városközpont-építéséből is várják a teljesítést.

Az egyetem nemrég fizetett a Bőszénfán és a Latinka-háznál teljesített munkákért a Hérosznak, ám a hitelező bank magához szólította a pénzeket. Egy kaposvári mesterember 9,8 milliós, egy nyílászáró-szerelő társaság sokmilliós kifizetésre vár. Építőipari források szerint a Kaposvári Középületkivitelező csaknem 13 milliós bőszénfai végszámláját sem fizették ki. Sági István ügyvezető nem kívánt nyilatkozni erről.

A bajai Sugo Dinamik Kft. az Agórából hárommillió, Bőszénfáról egymilliós végszámla kiegyenlítésére várnak. Fischer Sándor ügyvezető elmondta, hidegburkolásaik anyagköltséget is tartalmazó számláinak a rendezésére kevés a remény. A Latinka-ház 6,8 milliójára több, mivel erre már a 2010 utáni új közbeszerzési szabályok alapján szerződtek: a generálkivitelezőnek a megrendelő felé igazolnia kell, hogy az alvállalkozókat kifizette. Kaposvári üzleti körök forrásaink szerint jogi lépéseket is fontolgatnak, mert a megrendelők szerintük megsértették a 2003. évi 129-es közbeszerzési törvényt azzal, hogy nem fizették ki az alvállalkozókat. Ezzel ugyanis az érintettek az uniós támogatású beruházások kötelmeit szegték meg, amit még a „jól fizetett közbeszerzési tanácsadók” sem vizsgálnak a létesítmények zárásánál. Ugyanők mondják, az ötszázalékos jólteljesítési garancia a követelések egy részére fedezetül szolgálhatna.Kaposváron korábban a KÉSZ Kft. Corso-építkezése és az egyetemi Csukás-kollégium is okozott kellemetlen emléket az építőiparnak, a városi fürdőfejlesztés pedig mindmáig a vállalkozók rémálma, szomorú drámákkal. Családi dráma az is, hogy a Kviksz Kft. az említett kifizetetlen számlája miatt januárban hét embert bocsátott el. Munkatársai 25-30 százalékát.


Forrásaink mondják: az építőipart továbbra is behálózza a lánctartozások, a generálkivitelezői turpisságok, a bedöntött majd újjáépített cégek sora. Ami a húzóágazatot egyre mélyebbre húzza, s családok százait teszi tönkre. Közben a tettek mezeje egyre néptelenebb...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!