Közélet

2012.04.02. 18:52

A pártosság után most hobbibalhé a vád a Cégszövetség ellen

Leleplezőnek szánt levélrészletet ismertetett, a pontosság kedvéért szó szerint Mihalecz András, a kaposvári Fidesz-KDNP frakció vezetője hétfőn a városháza előtt. Sajtótájékoztatón, aminek a tárgyát építményadó jeligével adta meg a politikus.

Balassa Tamás

A sajtó a pénteki események fényében olyan bejelentésre számított, ami alátámasztja a baranyai „hírközlést”: Kaposvári szocialisták szervezkednek Pécsett? A szocialistákat hétfőn már nem emlegette Mihalecz, a levél viszont, mint a csehovi hősöknél a fegyver, durrant. A lőlapot azóta is keresik.

A Kaposvári Cégszövetség (KC) szervezi a pécsi vállalkozókat Páva Zsolt ellen; ezt az értesülést osztotta meg a pécsi polgármesternek írott múlt heti levelében a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara (PBKIK) titkára. Síkfői Tamás arról is tudatta a baranyai nagyváros vezetőjét, hogy a Szita Károly ellen tiltakozást szervező kaposvári lobbisták egy csapattal készülnek Pécsre. Arról, hogy Páva Zsolt ijedtében mit tett e vészjósló sorok olvastán, nem tudni, de valószínűleg semmit. Fél éve pontosan tudta ugyanis, hogy a PBKIK élesen bírálja a város adópolitikáját, puccsszerű, lényegében egyeztetés nélküli, hatástanulmányt mellőző adóemelés ellen protestálva. Azt is tudta Páva, hogy a közelmúltban 204 pécsi vállalkozás követelte a kamarától a helyi adók ellen tiltakozó gyűlés megszervezését. Vajon mire gondolhatott tehát, amikor a „különös kaposvári kommandó” terveiről értesült Síkfőtől.

Erre a korábbi kaposvári események adnak választ, ahol a városháza körme alatt tüske lett a vállalkozások összefogása. Elkezdődött a szövetség súlytalanítása: öt nagyadózó, majd egy alternatív szervezet (VKK) nyilatkoztatta ki, hogy Kaposváron minden szép és jó, mindennel meg vannak elégedve. A renitens cégek történetét ezt követően pártpolitikai mezőbe terelték. Legyenek szocialista támogatásúak, és akkor nincs gond. Aztán legyenek hálátlanok is (kötbér-elengedés, rugalmas adóbefizetés ellenére ágálnak), és legyenek milliárdosok, adókerülők, néhányan. A hálátlan szocialista milliárdos adóükerülőknél jobb ellenfelet kívánni sem lehetne.

Horváth Ákos (KC) szószóló telefonhívása kapóra jöhetett a Pécs-Kaposvár politikai tengelynek. A cégvezetőt addigra már több pécsi kollégája személyesen kereste, s hívta meg a pécsi tiltakozó gyűlésre. Amikor ennek a meghívója is megérkezett, tisztesség dolga: Síkfői Tamás szervezőnél érdeklődött telefonon, elmenjenek-e, és segíthetnek-e szakmai kérdésekben. Aligha életszerű, hogy politikai ajánlatot tett volna egy bemutatkozó beszélgetésben, teljesen ismeretlenül Horváth, kis kaposvári békétlenség-exportot is kínálva. A Somogy Megyei Vállalkozói Központ Közalapítvány kuratóriumának az élére tavaly másodszor, a Fidesz-KDNP által delegált cégvezető amúgy is, mint minden megélhetésért küzdő kis kaposvári cég, elfoglaltabb annál, hogy mindez életszerű legyen.

Horváth Ákos a fentieket kérdésünkre április másodikai tréfaként értékelte. Ha ezt a maszlagot megeszi valaki, lelke rajta, mondta Horváth, utalva arra, hogy először a szocialistákkal mosta össze őket a helyi hatalom, aztán pécsi tüntetésszervezőként írta le. Szerinte bárki, bármibe panírozza is a Kaposvári Cégszövetséget, hogy aztán lenyelje, megakad a falat a torkán, mert nincs józan ember a régióban, aki elhiszi ezeket a nettó sületlenségeket.

Horváth hétfőn sms-ben kereste meg Síkfőit még a Mihalecz-sajtótájékoztató előtt, közös nyilatkozatot javasolva, amiben megerősítik egymástól független, de lényegében azonos pénteki közlésüket: nincs politikai irányultsága a kaposvári jelentkezésnek. Síkfői hétfőn kerülte a médianyilvánosságot, de lapunkkal ezúttal is kivételt tett. Megkértük, erősítse meg élőszóban a Páva Zsoltnak írott levelében foglaltakat. Nem tette, nem akart beszélni erről, elege van a témából. Felhívtuk a figyelmét, Kaposváron cégek, emberek becsületébe gázolt a közlés, a Pécs.MA írását komolyan vette a kaposvári városháza, nem is beszélve a még hiszékenyebb Fideszről, hiszen Mihalecz pénteken szabályosan az MSZP-t szólította föl színvallásra és elhatárolódásra. Kérdésünkre Mihalecz hétfőn már nem emlegette az MSZP-t, mondván, nevezettek már elhatárolódtak pénteken (egy városi tévés mondatban: érintettség hiányában nem kívántak nyilatkozni). Síkfői azt is mondta: csalódott a pénteki közlésünkben, mely nem az általa elmondottakat adta vissza. Mire nyomatékosan felhívtuk a figyelmét – hitelességünk, s vele olvasóink bizalmának megőrzése miatt – a korrekció fontosságára, de se tényadattal, se egyébbel nem állt elő. Ez a véleménye, mondta, és udvariasan elköszönt. Leírtuk.

Ha már a kaposvári Fidesz-frakció levél-bombája nem volt elég hatásos (Mihalecz nem eléggé piromán, és kevés muníciót kapott), egy kis durranást hagytunk a végére. Az ominózus telefonbeszélgetéskor Horváth Ákost a múlt hét keddjén Síkfői Tamás hívta vissza. A kamara titkára korábban ugyanis elfoglalt volt. Páva Zsolt tárgyalt nála, amivel semmi baj, Pécsett nagy az adóteher, minden véleményre szükség van.


Díjat kapott Pécsett a cégszövetséges Investment

A baranyai sportélet legnagyobb támogatóit köszöntötte Páva Zsolt, Pécs polgármestere a minap. Díjat kapott a kaposvári Investment Kft. is, ezt az ügyvezető, Wágner Ernő vette át, aki elmondta: örülnek, hogy visszaadhatnak valamit abból, amit egy településtől kapnak. Az Investment tagja a Kaposvári Cégszövetségnek, és ahogy a többiek sem, ők sem szerveztek Pécs ellen tüntetést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!