Közélet

2012.04.11. 18:17

Ír cégóriás Somogyban: júniusban indul a Szenna-Pack

Júniusra tervezi a gépsorok újraindítását a Szenna-Pack csődegyezségben érkezett új tulajdonosa, az írországi Ardagh-csoport. Egyelőre a két legújabb sorral dolgoznak majd a hat közül.

Balassa Tamás

Ezeknek a megvásárlása, s a világgazdaság ezt követő válsága kényszerítette térdre a huszonöt éves, prosperáló családi vállalkozást. Az üzem csak úgy maradhatott életben, hogy elfogadta az amerikai Exal európai leányvállalatának, a Boxalnak a 4,3 milliárd forintos ajánlatát. Bierer János ügyvezető ezzel, bár elveszítette életművét, sokak életreményét mentette meg a zselici térségben. A munkások mellett a mintegy száz követelőt, köztük a bankokat kifizették.

A Szenna-Pack üzemében egy éves szünet után március közepétől van élet ismét. A novemberi csődegyezség és annak februári jogerőre emelkedése közben, az év elején vásárolta meg az Ardagh-csoport a Boxalt, s vele a Szenna-Packot. Az ír alapítású, terjeszkedő világcég megérkezésének egyelőre nincsenek látványos jelei, a régi céghonlap azonban már jelzi érdekeltségüket. A közműszolgáltatások visszakapcsolását készítik elő, ami fejlesztést is kíván, így villany és gáz még nincs az üzemben.

A cég mintegy 100-110 megmaradt és kifizetett dolgozója közül mindig annyi karbantartó munkást hívnak be, amennyi a gépsorok felújításához szükséges. Ezekhez a szükséges eszközöket megrendelték. A Boxal európai ügyvezetése 8-10 hetet adott az indulásra kész állapot elérésére, de jelenleg a június tűnik elérhetőnek. Szennán a fejlett technológiára és a képzett szakemberekre alapozva várhatóan a nagyobb kihívást jelentő megrendeléseket, speciális fémpalackok gyártását hozza majd a cég.

Az idén nyolcvan éves ír Ardagh-csoport a világ 25 országában tizenötezer embernek ad munkát. A cégcsoport 91 üzemében évente 26 milliárd fém- és üveg csomagolástechnikai terméket állít elő, s ezzel világviszonylatban az első két hely egyikét foglalja el. Magyarországon a szabolcsi Vaján és immár a somogyi Szennán van érdekeltségük. Vaján az Impress multicég egymilliárdos fejlesztése után vásárolták meg a fémdoboz-csomagoló üzemet másfél éve. Az Ardagh csomagolóeszközöket gyárt kozmetikai, gyógyszerészeti, élelmiszeripari és italgyártó cégek számára: sörösdobozt a Heinekennek, üdítőspalackot a Coca-Colának, hajlakkos flakont a L''oreal-nak, dezodort a Dove-nak és a Niveának.

Címkék#Szenna
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!