Közélet

2012.04.01. 19:22

Ki nem fizet ma? 25 milliárdos tartozás bénítja az építőipart

Somogyban 20-25 milliárd forintra becsülik a lánctartozás mértékét. Áldatlan állapotok uralkodnak a gazdaságban, különösen az építőiparban. Négy pontba sűrített javaslattal áll elő a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) megyei elnöksége: a veszélyesnek tartott szerencselovagokat előzetesbe küldenék és felgyorsítanák az állami megrendelések után járó kifizetéseket.

Harsányi Miklós

– Minél kevesebb a munka, annál inkább felértékelődik azok szerepe, akik megrendelést adnak – mondta Daxner Gábor, a Vállalkozók Országos Szövetségének somogyi elnöke. – A megbízók egy része visszaél kivételezett helyzetével, és amikor csak lehet, átvágja a kis- és közepes vállalkozásokat. Egyik tartozik a másiknak és ebből olyan láncolat jött létre, amely káoszhoz vezet.

Statisztika nincs és friss reprezentatív felmérés se árulkodik a regionális körbetartozás mértékéről. Miközben országosan 400-500 milliárd forintot emlegetnek, Somogyban a 20-25 milliárd forint tűnhet reálisnak. Szakmai becslések szerint tavaly 20 százalékkal nőtt az összeg. Egy magas-, és mélyépítésre szakosodott cég vezetőjeként Daxner Gábor is átélt néhány mélypontot. Vállalkozásuk tavaly szennyvízberuházásnál vállalt munkát és hiába volt vaskos szerződésük, a munka lejárta után hónapokkal sem fizették ki járandóságukat. Ma is nagyjából 40 millió forintra várnak. Egy másik esetben – konzorciumot alapítva több somogyi társasággal – Ferihegyen csaknem 100 millió forintért építettek trafóházat. Az utolsó ötmillió forintos részlettel adós maradt a megrendelő: jó, ha 500 ezer forintot látnak belőle.

– Jellemző példa az építőiparból – folytatta. – A megvezetett, általában kisebb vállalkozások vezetői egyedül a szerencsében bízhatnak vagy talán abban, hogy esetleg a beígért perek, kártérítési eljárások hatására mégis megszánja őket a projektnyertes

Vagy abban sem. Csaknem százmillió forintot bukhatott az egyik somogyi bevásárlóközpont kivitelezésére összeállt csapat. Szerencsés fordulat esetén követelésük csupán 15-20 százalékát kapják kézhez. A lánctartozás a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) előtt is ismert. A fizetési kedvezményeknél többször előfordul, hogy az adózók kérelmükben a fizetési nehézségük, adókötelezettségük teljesítésének gátjaként körbetartozásra hivatkoznak.

Fülöp Eszter, az adóhatóság kaposvári szóvivője jelezte: e kérelmek elbírálásakor is kiemelt figyelmet fordítanak a működés fenntarthatóságára és amennyiben igazolják az adózók a követelés fennállását, s a beszedésre tett intézkedéseket, e körülményeket a törvényi keretek között figyelembe veszik.

A VOSZ somogyi elnöke azt mondja: a gazdaság megmentése érdekében lépni kell. A vitaanyagukat áprilisban terjesztik az országos elnökség elé.
– Jóval szigorúbban kell fellépni azokkal szemben, akik nem fizetik ki a vállalkozóknak az igazolt tartozást – fejtette ki. – Új, a gazdaság mai viszonyaira épülő szabályok bevezetését sürgetjük. A szakmában közismert szerencselovagok ellen ugyan lehet polgári peres eljárást indítani, ám akár két-három év is eltelhet, mire az ügy végére pont kerül. Speciális intézkedések, mint az előzetes letartóztatás, kiterjesztésével talán elejét lehetne venni az elharapódzó lánctartozásnak. Így ugyanis nem, vagy lényegesen nehezebben tudnák kimenteni a pénzt a bűnözők, illetve új cég alapításával nem húzhatnak ismét csőbe másokat.A tartozások kiegyenlítésében példát mutathatna az állam, ezért – bizonyos összeg felett – 30 napon belül kötelezővé tennék a kifizetést.
A somogyiak másik javaslatának lényege: az önhibájukon kívül kényszerhelyzetbe jutott vállalkozások – állami garanciavállalás mellett – kapjanak banki hitelt, amiből képesek kifizetni az adósságukat. Daxner Gábor szerint ez a lépés megakadályozná a mikro-, kis- és középvállalkozások ellehetetlenülését. Külön pontként fogalmazták meg a kisvállalkozók javasolt szakmai oktatását, továbbképzését, ahol a szaktárcák képviselőinek kötelező lenne a részvétel. Így a döntéshozók első kézből értesülnének a gondokról és árnyalt képet kapnának a gazdasági folyamatokról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!