Közélet

2012.04.29. 10:45

Sok millió köbméter víz hiányzik, drágaságot hoz az aszály

Az elmúlt húsz év legaszályosabb telén vagyunk túl, de már tavaly ősztől kevés csapadék esett.

Varga Andrea, Fónai Imre

Húsvét után 10-15 forinttal emelkedett a hal ára az üzemanyagár emelkedés miatt, de ezt a fogyasztók még nem érezték. Viszont megérzik, ha nem enyhül a vízhiány, hiszen akkor 10-15 százalékos áremelkedés is várható. Mivel az aszály a földeket is sújtja, a szemes takarmány, amivel a halakat etetik, ugyancsak drágul.

Hattyúk lepték el a somogycsicsói bekötőút menti halastavat. Németh István, a tulajdonos Tógazda Halászati Zrt. elnök-vezérigazgatója azt mondta: sekélyebb a víz, a hattyúk szeretik ezt. Viszont ami jó a madárnak, nem jó a tógazdának és a fogyasztóknak sem: a hazai halgazdaságok tavaiból sok millió köbméter víz hiányzik, s ez igencsak felviheti a hal árát.

– Mindenütt nagy a vízhiány, különösen baranyai és somogyi halastavainkban – mondta Németh István.  Somogycsicsóban hét halastóból háromban van víz, négy száraz, de a mikei, lábodi halastavak is „szomjaznak”, a marcali tóba három-négymillió köbméter víz kellene. Ehhez legalább 60-80 milliméter csapadékra volna szükség, ami nem elhúzódva, hanem intenzíven hull.

– Az elmúlt húsz év legaszályosabb telén vagyunk túl, de már tavaly ősztől kevés csapadék esett – folytatta Németh István. Somogyban súlyosbítja a helyzetet, hogy a halastavak homokos talajon létesültek, a dunántúli tavak völgyzárógátasak, akkor lehet felduzzasztani ezeket, ha vizet hoz a patak. A hiányzó vízmennyiséget pénzért sem tudják pótolni. A vízhiány egyértelműen kihat a halászatra, amely nagy tömegű vízben eredményesebb: a haltenyésztésben elsődleges tényező a megfelelő nagyságú élettér, ha ez hiányzik kisebb testű a hal.

– Kérdés az is, hogy 500 vagy ezer pontyot telepítsünk? – mondta Németh István. – Ha megjön a víz és nem telepítettünk, kihasználatlan maradt a termelői kapacitás, de ha marad az aszály, és elpusztulnak a halak...? Sajnos a meteorológia csak pár nappal előre tud jelezni.

Balatoni halfogás: a pecások lekörözték a halászokat

Továbbra sem sikerült rendezni a balatoni haltelepítés termelőbázisául szolgáló halastavaik helyzetét, melyeket úgynevezett haszonkölcsön-szerződéssel üzemeltetnek, így viszont szinte minden pályázati lehetőségből kiesnek – tájékoztatta a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. a Balaton Fejlesztési Tanácsot (BFT). A siófoki BFT-ülésen az is kiderült: a fogási naplók alapján a horgászat az elmúlt időszakban egyértelmű dominanciát szerzett a halászattal szemben; a pecások tavaly több mint kétszer annyi halat fogtak ki a Balatonból, mint a zrt. munkatársai.



Jelentős gondot okoz az aszály az idén is. A telelőkben vízhiány alakult ki, ezért az elmúlt évben a szokásosnál egy hónappal előbb, szeptember közepén megkezdődött az őszi balatoni haltelepítés: 279 tonna pontyot eresztettek a tóba. Az irmapusztai tógazdaságban a legnagyobb a szárazság, a halastavakat tápláló Tetves-patak vízhozama annyira kevés volt tavaly, hogy a tórendszer tavaiból 2011-ben egyet sem sikerült üzemvízszintre feltölteni. A helyzet azóta sem javult, a három irmapusztai tó szárazon áll, kettő az üzemi vízszint 50 százalékán, csak három vízszintje éri el az üzemi szintet.
Előrelépésnek tekinti a halgazdálkodási cég, hogy a leadott fogási naplók adataiból egyre pontosabb képet kapnak a horgászok fogásáról, illetve a Balaton halállományáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!