Közélet

2012.04.23. 19:24

Toldiból a Munkácsyba: a szülők rábólintottak a váltásra?

Rendkívüli szülői értekezletet tartottak a kaposvári Toldi iskolában. A szülök többsége csak azt tudta, hogy a gimnáziumi tagozat további sorsa lesz a téma.

Márkus Kata

Az érkező szülők többsége csak azt tudta, hogy a gimnáziumi tagozat további sorsa lesz a téma a hétfő délutáni rendkívüli szülői értekezleten a kaposvári Toldi iskolában. Annyit mondtak a zárt ajtók mögött zajló értekezlet előtt: úgy tudják, a véleményüket kérik ki arról, hogy a következő tanévben esetleg már a Munkácsy gimnáziumba kellene járniuk gyermekeiknek. Erre azért volna szükség tudomásuk szerint, mert többek közt megszűnik a tanárok úgynevezett áttanítási lehetősége a Toldiban az általános iskola és gimnázium között. Eddig ennek minden különösebb probléma nélkül megvolt a lehetősége, lévén egy fenntartó egy intézményéről volt szó. Ám a tavalyi döntés következtében a Toldi általános iskolai része a Kodályhoz, a gimnáziuma pedig a Munkácsyhoz tartozik, s ebből adódnak a gondok.

Ezeket megoldandó hétfőn a kilencedik-tizenegyedik évfolyamra járó gyerekek szüleinek véleményét kérték, a pedagógusokat s a diákokat már korábban tájékoztatták a kialakult helyzetről. Ami információink szerint persze számos kérdést vet föl, főként az előbbiekben. Például, hogy lesz-e elegendő hely a toldisok számára a Munkácsyban? (Úgy tudjuk igen, mert ott is kevesebb osztály indítására kaptak lehetőséget.) S ha valóban a Munkácsyba járnak a jövő évtől a Toldi diákjai annak érdekében, hogy ne kelljen ingázniuk a tanároknak, vajon mi lesz az így nyilvánvalóan csupán általános iskolai funkcióra szűkülő, ám alapterületileg túl nagyra növő Toldi épületének a sorsa? S vajon mi lesz a pedagógusokkal, akiknek az áttanítási lehetőség megszűnése miatt nem lesz ki a kötelező óraszámuk? S miként viselik majd a diákok, ha mondjuk éppen az érettségi évében más közegbe kell kerülniük?

A márciusi beiratkozások időszakában már kértünk információt a fenntartó városi önkormányzattól arról: hova járnak majd a toldis gyerekek a következő tanévtől? Répás Orsolya, a városháza sajtószóvivője akkor úgy nyilatkozott: „ahogy a tavaly márciusi közgyűlési határozatban is áll, a 2012/13-as tanévre a beiskolázás a kaposvári Toldi iskola épületébe történik mind az általános, mind a gimnáziumi részre. Ettől eltérni csak a szülői igények megváltozása esetén lehet. Terveink szerint ott is fejezik be tanulmányaikat a diákok.”Úgy tudjuk, a rendkívüli szülői értekezleten írásos tájékoztatót kaptak a toldis diákok szülei arról, milyen előnyökkel, illetve hátrányokkal jár, ha maradnak a Toldi épületében, vagy ha átmennek a jövő évtől a Munkácsyba. Ezek ismeretében kérték a szülők hozzájárulását az értekezlet végén ahhoz, hogy gyermekük esetleg a következő tanévtől már a Munkácsyba járjon. Bár döntés erről hétfőn az iskolában nem született, nem is születhetett, úgy hírlik, a többség áldását adta a tervezett módosításra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!