Közélet

2012.05.28. 09:44

Hamar a Balatonhoz találtak a könnyűvérű nőcskék

Balaton anno, avagy Vénusz madarai és a „trianoni” miniszterelnök lerobbant fonyódi vityillója. Időutazás hatósági bűnügyi akták és a történészek segítségével.

Fónai Imre

A tisztességes úrihölgyek sem mertek sétálni menni, mert azonnal leszólították őket 1849 nyarán a füredi sétányon; nemcsak a fürdőközönség „költözött” ugyanis le már ekkor a Balaton partjára (számosan a harcok elől kerestek csendesebb helyet), hanem a hamiskártyások és a könnyűvérű nőcskék is. Katona Csaba történész visszapillantásából tudhattuk ezt meg Siófokon a Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet és Könyvtár által szervezett műhelykonferencián. S azt is, hogy Belházy Bimbi volt az első nő, aki átúszta a tavat Füred és Siófok között, valamint hogy a fonyódi hegy villái a húszas évek egyik legfelkapottabb nyaralóhelyévé lettek.

Hatósági büntetőügyek aktáiból, a fürdő tiltásaiból és fennmaradt naplókból rajzolódik ki az 1800-as évek füredi al-, vagy inkább félvilága. Nyakra-főre makaóztak az urak (a hatóság ezt üldözte), báró Bizai pechvogel (palimadárfogó a kártyacsatákhoz) és kerítő volt egy személyben, persze, nyilvánosház hivatalosan nem működött (egyházi kézben volt a fürdő...), de Vörösmarty Mihályt is hamar felvilágosították, amikor dicsérte a csinos sétálgató hölgyeket, hogy azok bizony „Vénusz madarai”...

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Balatoni divat 1925-ből
[/caption]

Kovács Emőkétől, a siófoki kutatóintézet és könyvtár vezetőjétől hallottuk: a 18. század végén még tilos volt a fürdőzés fertőzésveszély miatt az ország tavaiban (Mária Terézia Pragmatica Sanctiója nyomán), az úszás csak az 1880-as évektől vette kezdetét. Belházy Margit (de mindenki Bimbinek emlegette) úszta át először a hölgyek közül a Balatont Füred és Siófok között 1925. augusztus 20-án, öt óra huszonhét perc alatt, majd később többször is megnyerte a hagyományossá váló erőpróba női versenyszámát. „Amikor megláttam a siófoki víztornyot, már semmi bajom sem volt. Micsoda tömeg fogadott!” – nyilatkozta Bimbi az Est című lapnak. De van folytatása is: „Egész éjjel mulattam, azt hittem, el sem érem Siófokot. A Tibor fürdőben kaptunk csak helyet mi nők Füreden, nagyon meleg volt, hát mulattunk egyet alvás helyett.”

S végül Fonyód: jómódú jogászok, földbirtokosok építették az első villákat, derült ki a műhelykonferencián Varga István helytörténész szavaiból. A társadalmi elit Fonyódra járt: Szinyei Merse tíz képe készült a hegyen, Simonyi Semadam Sándor miniszterelnök (regnálása alatt írták alá a trianoni szerződést) hajdani villája ma lerobbant vityilló, az iskolások abba gyűjtik a papírt. A fővárosi főpolgármesterré lett Ripka Ferencnél miniszterek és Habsburgok nyaraltak, utóbbiak (József főherceg, fia Ferenc, valamint feleségeik) motorcsónakon, sínautón ruccantak át Tihanyból és Zichy Béla fogatai vitték fel őket a Várhegyre. Apropó: a balatoni körutat (a mai hetes főutat) Fonyódra érve fölkanyarították a hegyre is, nemhiába a sok befolyásos villatulajdonos...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!