Közélet

2012.06.27. 17:28

A kormány rábólintott: 1,4 milliárd öt évre elhalasztva

Öt év haladékot kaptak a Balatoni Hajózási Zrt.-ben tulajdonos önkormányzatok tőkejuttatási kötelezettségük teljesítésére – a múlt heti kormánydöntés már a legfrissebb Magyar Közlönyben is megjelent.

Fónai Imre

A kormány tehát meghallgatva az önkormányzatok kérését (a nehéz gazdasági helyzetre hivatkozott a huszonkét, kikötővel rendelkező település), 2017 októberéig adott időt számukra, hogy a 2008-as részvényátadáskor 2012 októberére vállalt tőkejuttatást teljesítsék. Ennek az összege egyébként 1,4 milliárd forint, s nemcsak készpénzben, hanem ingatlanban is le lehet róni. Számos településen tárgyalások kezdődtek már ez ügyben, Balatonföldváron például a kikötőben álló Balaton Clubból kért résztulajdont a Balatoni Hajózási Zrt.

Horváth Gyula, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója így kommentálta az 1213-as számú kormányhatározatot: – A kormány felhívta az állami vagyon felügyeletéért felelős minisztert, hogy a nemzeti vagyonkezelő zrt. bevonásával gondoskodjon a 2008-as kormányhatározat módosításáról, e szerint az akkor négy éven belül vállalt önkormányzati tőkejuttatatást határidejét kilenc évre módosítsa. Azaz az új határidő 2017 októbere. Az önkormányzatoknak és az MNV Zrt.-nek szeptember 30-áig kell aláírni a szerződés-módosítást.



Úgy értesültünk, hogy a nemzeti vagyonról szóló törvénybe is tervezik belevenni, hogy a hajózási társaság értékpapírjaihoz külsős ne juthasson hozzá, az mindig a nemzeti vagyon része maradjon, azaz csak a tulajdonos önkormányzatok adhatják-vehetik egymás között, illetve még az állam lehet vevő a részvényekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!