Közélet

2012.06.29. 09:25

A múltat végképp eltörölni - törvénnyel írnák át a térképeket

Egy KDNP-s javaslat szerint törvényileg kellene tiltani, hogy közterületek, intézmények, társadalmi szervezetek, cégek és sajtótermékek ne viselhessék a kommunista diktatúrához köthető személyek nevét.

Vas András

Bár a tervezet indoklása szerint egyre erősebb a nyomás a lakosság részéről ezirányban, valahogy mégis pótcselekvésnek tűnik a nekibuzdulás: nehéz elképzelni ugyanis, hogy huszonkét évvel a rendszerváltás után amiatt ne tudjon valaki aludni, mert Felszabadulásnak hívják az utcáját.

Ha mégis zöld utat kap a javaslat, Somogy településeinek hetedén készülhetnek a közmunkások, hogy átcseréljék a táblákat. A megyében harminchét olyan falu és város található, ahol a rendszerváltás után nem vagy csak részben változtatták meg az utcaneveket – a klasszikus trió, Marx, Engels és Lenin emlékét még utcák őrzik. Ahogyan Latinca/Latinka Sándorét is: a rendszerváltás előtt vélhetően kevés olyan település akadt széles e megyében, ahol ne állítottak volna emléket a nagy termelőszövetkezet-alapítónak.

Tizenöt helyen túl is élte a rendszerváltást, s ezzel a leggyakoribb kommunista időket – egészen pontosan a Tanácsköztársaságot – idéző közterületnév Somogyban. A második leggyakoribb a Lenin utca: nemcsak kisebb falvakban, de Marcaliban sem cserélték le a Szovjetunió atyjának névtábláját. A nem hivatalos versenyben a harmadik hely Váci Mihálynak jutna: a kommunista éra költőjének nevét – nem múlhatott el ünnep a Nem elég című verse nélkül – hat településen viseli utca.

Somogyjádon például Lenin és Latinka is akad: a rendszerváltás óta ugyan többször is rákérdezett az önkormányzat, igénylik-e az ott élők az utcanevek megváltoztatását, ám csak elenyésző kisebbség voksolt a csere mellett, így maradt minden a régiben.

Kaposváron a már említett Váci Mihály mellett Frankel Leó és Stromfeld Aurél élte túl az átnevezési hullámot. Előbbi a párizsi kommün népbiztosa, utóbbi a 19-es Vörös Hadsereg vezérkari főnöke, az északi hadjárat parancsnoka volt, ám nem kommunista.

A Tanácsköztársasághoz köthető Somogyi Béla, Bacsó Béla, Krénusz János vagy Landler Jenő is – nevüket Marcaliban, Barcson, Nagyatádon és Balatonszemesen őrzi közterület. Ádándon, Andocson a harmincas években kivégzett illegális kommunista Rózsa Ferenc neve maradt mementónak, s a Horthy-kor kommunista mártírjaként tanították anno Kilián György, Zalka Máté, Ságvári Endre vagy Fürst Sándor nevét, míg Rajk László, Gagarin és Mező Imre a negyvenöt utáni időket idézi.A legtöbb helyen természetesen anyagi okok szóltak a változatlanság mellett: a személyes és ingatlaniratok átírása olyan költség és macera lett volna, hogy a többség inkább megbékélt a régi névvel. Vélhetően tudják ezt a jelen KDNP-s javaslattevői is, ezért tervezetükben szerepel: az utcanévváltozások miatt szükségessé váló hatósági igazolványok, például személyi vagy vállalkozói igazolvány és forgalmi engedélyek cseréjére illetékmentes lenne.

Kaposvár átírta a térképét

A rendszerváltás után 35 kaposvári utca kapott új nevet: a város vezetése az 1991. február 5-i közgyűlésen döntött úgy, megszabadul az avíttá vált utcanevektől. Így változott vissza Zárdává az Április 4. utca, Kontrássyvá a Latinka Sándor, Gróf Apponyi Albertté a Marx Károly, Kálváriává a Sallai, Telekivé a Tanácsház, Annává a Tóth Lajos és Szent Imrévé a Lenin utca. Beloianniszt, a görög forradalmárt Somssich Pál, a bolgár Dimitrovot Tallián Gyula, a szovjet írót, Gorkijt Béla király, növénynemesítő-fenomén honfitársát, Micsurint Kőrösi Csoma Sándor váltotta fel. A Nagy Októberi Szocialista Forradalomnak emléket állító utcából Daru, s a Kaposvár német megszállásának végét jelző December 2-ből Kemping utca lett. A vörös csillag hazai mártírjai közül Hámán Kató Szalay Fruzsinára változtatta a nevét, Kilián Györgyből Festetics, Kun Bélából Gönczi Ferenc, Mező Imréből Mező, Szántó Imréből Szántó – ezen metódus alapján Siófokon az 56-ban a Köztársaság téri pártház ostrománál elesett-meglincselt ÁVH-s ezredes, Asztalos Jánosból, akinek nevét az utca mellett egy iskola is viselte, Asztalos –, Rózsa Ferencből Kereszt, Schöhnherz Zoltánból Nádasdi, Szalma Istvánból Biczó Ferenc, míg Lewin Samuból egyszerűen Óvoda lett.
Némi vita után cserélték Gagarin tábláját Gémre, Ságvári Endréét Hajnóczy Józsefre, s a Május 1. utca Fő utcává lépett elő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!