Közélet

2012.06.10. 17:29

A pozitív gondolkodás az egyik fő terápiás erő

Magyarországon nagyjából 6-8 ezren, Somogyban 180-200-an szenvednek az ismeretlen eredetű, gyógyíthatatlan betegségben.

Vas András

– Egy idő után feltűnt, zsibbad a lábam. Azt hittem, valami idegbecsípődés, vagy érszűkület, aztán a sokadik vizsgálat után kiderült: sclerosis multiplexem van – meséli a betegséggel küzdők somogyi egyesületének a sclerosis multiplex (SM) május végi, 2009 óta megtartott világnapjához kapcsolódó rendezvényén egy negyvenes asszony, majd botjára támaszkodva a kaposvári Agóra széksorai közé ballagott, hogy meghallgassa Deme István orvos előadását a betegségről.

Magyarországon nagyjából 6-8 ezren, Somogyban 180-200-an szenvednek az ismeretlen eredetű, gyógyíthatatlan betegségben, mely az idegpályákat támadja meg, s évek alatt elsorvasztja azokat: az SM sokszor teljes mozgásképtelenséggel jár. Ám nem minden esetben, megfelelő életvitellel, gondolkodásmóddal a folyamat lassítható, konzerválható.

– Rengeteg tévhit él a betegséggel kapcsolatban – magyarázta Kristófné Kiss Emese, az egyesület elnöke. – Például általános tévképzet, hogy a beteg minden esetben tolókocsiba kerül. Pedig sokan vannak, akiknél ugyan ki lehetett mutatni a betegséget, ám nincs szükségük kerekesszékre. Az SM egy autoimmun betegség, s a lefolyása attól függ, az idegrendszer melyik részét támadja meg.
A folyamatot erősíti a depresszió, viszont, ha valaki stresszmentes életet él, akár csökkenhetnek, esetleg el is múlhatnak a tünetek. Éppen ezért a pozitív gondolkodás az egyik fő terápiás erő, ha valaki elhagyja magát, bizonyosan rosszabbodik az állapota. Szintén segít az egészséges táplálkozás, s természetesen a sport is – a depressziós tüneteket mindenképpen oldják.– A betegek sokszor a mindennapi élet megpróbáltatásai miatt kerülnek nehéz helyzetbe – folytatta Kristófné Kiss Emese. – Az első szakaszban például, amikor még nem kell bot, ám a járás már bizonytalanná válik, általában részegnek hiszik őket. De a munkahelyen is adódhatnak problémák, ugyanis egy SM-es fáradékonyabb, s állást is nehezebben találnak, ugyanis sokan azt hiszik, a fizikai leépülés szellemivel is jár. Az egyesület éppen ezért jött létre: segítünk feldolgozni a traumát, programokat, terápiás alkalmakat szervezünk, közöttünk mindenki felszabadultabban beszélhet a problémáiról. Ebben a társadalom is segíthetne persze, ám beérnénk azzal is, ha elfogadóbb lenne velünk szemben...

Címkék#Kaposvár
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!