Közélet

2012.06.22. 15:50

Balatonszemesi szezonnyitó száz piros orrú bohócdoktorral

Cerveny Nos, Rote Nosen, Zdravotni Klaun, magyarul Piros Orr; száz piros orrú bohócdoktor vonult föl pénteken Balatonszemesen, miután véget ért nemzetközi szervezetük éves találkozója a településen.

Fónai Imre

Alaposan felverték a Balaton-parti község csendjét, hiszen szinte valamennyiüknél volt valamilyen hangszer, zeneszerszám, vagy csak zajkeltő eszköz. Vízipisztolyoztak, szappanbuborékot fújtak, érdeklődők sokasága kísérte őket – és nem csak gyereksereg – a strandig; az idén ilyen különleges módon nyílt meg a szezon Balatonszemesen.

A hazai Piros Orr Alapítvány 2004-ben csatlakozott a Red Noses Internationalhoz, amely 2005 óta évente megrendezi nemzetközi táborát. A Piros Orr bohócdoktorai a szervezet 1996-os indulása óta 222 ezer gyermeket és idős embert derítettek jobb kedvre.

– A különböző országokból érkező bohócdoktorok a kórházi munkára épülő szakmai képzéseken vettek részt Balatonszemesen – tájékoztatott Rékay Ágnes, a Piros Orr Alapítvány ügyvezető igazgatója. – Bohóctechnikai, bűvész- zsonglőr-, zenei és mozgásos workshopok keretében fejleszthették képességieket.A bohócdoktorok tevékenysége a nevetésre épít. Zenés mutatványokkal, varázslatokkal, bűvésztrükkökkel és egyéb előadásokkal szórakoztatják a beteg gyerekeket, mivel a nevetés olyan biológiai folyamatokat indít be az emberi szervezetben, amely egyrészt a fájdalomérzetet csökkenti, másrészt a mentális állapotot is javítja. A bohócdoktorok kórházi munkájuk keretében elsősorban beteg gyermekeket látogatnak, de fontos számukra az idősek otthonában végzett munka is. A bohócdoktorok munkájának célja, hogy tevékenységükkel megnyissák az utat a nevetés felé a gyerekek számára, ezzel elterelve a figyelmet a kórházban eltöltött napok nehézségeiről. A nevetés ugyanis elősegíti a gyógyulás folyamatát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!