Közélet

2012.06.14. 19:44

Biztos kezdetet adnak a gyerekeknek

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat sátorkórházat vitt Barcsra, melyben szakorvos dolgozott, hogy elvégezze a megfelelő szűrővizsgálatokat, például szemészet, ortopédia, gyerekgyógyászat, bőrgyógyászat területén.

Jeki Gabriella

Szalay László, a nemzetközi missziós orvoscsoport vezetője elmondta: nyolc hátrányos helyzetű kistérségben, és hat jellemzően mélyszegénységgel telített közösségben végeznek vizsgálatokat, melyek alapvető célja, hogy megtalálják a gyerekekben azt a bajt, ami tíz év múlva még súlyosabb problémákat okozhat, például magas vérnyomás, cukorbetegség.

Szalay László hozzátette: emellett a Látás ajándékba programmal a rosszul látó gyerekek vizsgálják, és a lurkók egy-két hét múlva ingyen kapnak szemüveget. Emellett a fogorvos akár barázdát is zárt, és a bőrgyógyász is a gyerek kezébe adta azt a szert, amivel például egy bőrgyulladás kezelhető.

Az orvoscsoport először az Ormánságba látogatott el, a szűrések következő helyszíne pedig Kadarkút lesz. Jó hír, hogy a gyerekek az országos átlaghoz viszonyítva a hátrányos helyzetű terülten is hasonlóan jó egészségügyi feltételeknek örvendenek, csupán a táplálkozás és higiénés körülményeik mások.Közben lezárult az előkészítése egy kettő éves, úgynevezett Gyermekesély programnak, melyben a barcsi kistérség kiemelt szerepet kaphat. A projekt alapvetően szociális munka és átfogó közösségfejlesztés annak érdekében, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek élethelyzete, jövőbeni esélyei javuljanak.

Németh Nándor, a szakmai megalapozást végző Máltai Szeretetszolgálat régiós koordinátora elmondta: fél éve dolgoznak az előkészítési munkálatokon, így elkészült egy százoldalas kistérségi tükör az adottságokról, a képességekről, problémákról, lehetőségekről, a szolgáltatásokhoz való hozzáférésekről. Hozzáfűzte, hogy a pályázat kötelező eleme az intézményfejlesztés is, így létre kell hozni egy közösségi szolgáltató házat, központi településként egy „gettósodó” faluval, amely a barcsi térség esetében Istvándi lesz. Emellett négy, úgynevezett „biztos kezdet gyerekházat” is nyitnának, ezek helyszíne Darányban, Csokonyavisontán, Babócsán és Barcson.
A megvalósítás a jövő év első negyedévében kezdődhet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!