Közélet

2012.06.06. 07:40

Differenciált minimálbér: „megalázó a kormány új terve”

Differenciált minimálbér bevezetését tervezi a kormány. A foglalkoztatási államtitkár a 93 ezer helyett 70-75 ezer forint kezdő minimálbért javasol, ami somogyi érdekvédők szerint megalázó.

Harsányi Miklós

Annak ellenére, hogy két év alatt 80 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma Magyarországon, számos munkaerő-piaci szegmensben célzott intézkedések szükségesek az uniós átlag eléréséhez – állítja a Nemzetgazdasági Minisztérium. Azt ígérte a tárca: ez bevezethető úgy, hogy az ne járjon az idősebb munkavállalók leépítésével. Leszögeztek: minimálbért jellemzően a feldolgozóiparban, mezőgazdaságban, összeszerelő üzemekben foglalkoztatott alacsony képzettségű munkaerő kap, az intézkedés tehát nem érinti a jól kvalifikált, diplomás, nyelveket beszélő fiatalokat. Ma a pályakezdők mindössze tizedét foglalkoztatják minimálbéren.

Dobi István, a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet elnöke kétkedve fogadta az elképzelés megalapozottságát.
– Ugyan már, ki az, aki a mostaninál is kevesebb pénzért robotolna? Akinek lehetősége nyílik, inkább elmegy Londonba havi 350 ezer forintért tányért mosogatni, minthogy itthon rabszolgabérért dolgozzon – mondta. – Nyilván vannak olyan helyzetben lévő fiatalok, akik nem tudnak külföldön munkát vállalni. Sokan kénytelenek lesznek majd megalázó, kiszolgáltatott körülmények között dolgozni.

A szaktárca szerint annak érdekében, hogy minél több pályakezdő munkatapasztalathoz jusson, további lépések is szükségesek. A július elsején hatályba lépő új Munka Törvénykönyve lehetőséget ad a kormánynak, hogy differenciált minimálbért állapítson meg. A Nemzetgazdasági Minisztérium jelezte: a 27 tagállamból 20 ország már alkalmaz differenciált minimálbért, 11 országban életkor szerint. A szaktárca szerint ahol bevezették, ott javultak a pályakezdők foglalkoztatása.

– A vállalkozások attól még nem alkalmaznak új szakembereket tömegesen, ha júliustól kevesebb minimálbért lehet fizetni a fiataloknak – emelte ki Kapuvári József, a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének (HDSZ) elnöke. – Alapvetően a megrendeléstől függ, hogy szükség van-e dolgozókra. A termelési-, és kereskedelmi igények határozzák meg a foglalkoztatási szintet.

Ács Tamás, a kaposvári Fusetech Kft. ügyvezető igazgatója gazdasági és munkaszervezési okokra hivatkozva mondta: azért nem vesznek fel senkit, mert alacsonyabb összeget állapít meg a kormány. Az exportra dolgozó cég közel 390 dolgozót foglalkoztat, mintegy 70-en az idén álltak munkába.
– Ebben a helyzetben már nem könnyű megtalálni a megoldást a súlyos foglalkoztatási gondokra – fejtette ki. – Olyan szabályozás kellene, ami idecsábítja a nyugati cégeket, vonzóvá teszi a magyar munkaerőt, s nem elriasztja a befektetőket.Túlóra nélkül havi 150-170 ezer forint az átlagkereset a kaposvári Lakics Kft.-nél. Minimálbéren néhány embert alkalmaznak, a cégtulajdonos szerint, ha ilyen összeget ajánlana a speciálisan felkészített szakembereknek, azok a bejárati ajtóig se jönnének. Lakics László kiemelte: náluk vélhetően nem okoz változást az új minimálbér lehetősége.

A mezőgazdaságban adhat esélyt, vélték szakértők. Bár itt is főként a közepes-, és nagyobb társaságok jöhetnek elsősorban szóba. A két diplomás, 26 éves Lukács Norbert csombárdi agrártermelő szerint a családi vállalkozások zöme a magas járulékok miatt képtelen akár egy-két alkalmazottat is felvenni. S ezen az sem segít, ha a jelentkező kisebb bérrel is beéri.


Eltűnt 30 ezer munkahely

Kapuvári József elgondolkodtató számokra hívta fel a figyelmet: húsz év alatt csaknem 30 ezerrel csökkent országosan a húsipari munkások száma. Érdekvédelmi szervezetük 13 nagy hazai vállalatnál van jelen, ahol 5850 dolgozót foglalkoztatnak.
Szakmai becslések szerint a határokon túl már több magyar húsipari szakember dolgozik, mint amennyi a HDSZ-égisze alatt. Nagy a különbség a bérezés között: tavaly a hazai ágazati átlag 143 ezer forint volt, míg egyes német munkahelyeken 1200-1400 eurót, közel 350 ezer forintot keresnek. Igaz, nem nyolc órát dolgoznak, s a munkakörülmények sem fényesek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!