Közélet

2012.06.19. 18:07

Extrém sugárzás és kánikula: kiütötte a hőség Somogyot

Hőség és rendkívül erős UV-B sugárzás volt kedden Somogyban, negyedóra alatt bárki leéghetett a szabadban. A legmelegebbet, 34 Celsius fokot Siófokon mérték. Napközben gyakran riasztották a mentőket: munkahelyekről, autóbuszmegállókból több ájult embert szállítottak kórházba.

Harsányi Miklós

Másodfokú hőségriasztást rendeltek el megyénkben. Tekintettel a helyzetre, a kataszrófavédelem nyilvánosságra hozta a lakosság által igénybe vehető 36 klimatizált helyiség pontos helyszínét. Kaposvári, barcsi, balatonboglári, marcali és siófoki áruházak, bevásárlóközpontok is feliratkoztak a listára. Szükség volt a figyelmeztetésre, ám úgy tűnik, nem mindenki fogadta meg a jó tanácsokat. Barcson, Fonyódon és Balatonföldváron többen rosszul lettek a hőségben. Az ájultak között fiatalok is voltak. Napközben a megyeszékhelyen is jóval 30 fok fölé kúszott fel a hőmérő higanyszála. A Kaposi Mór Oktató Kórházban is életbe léptek a speciális ápolási tanácsok. Az izzadás miatt fokozott folyadékpótlást rendeltek el, a műtétre várókat légkondicionált előkészítőkben helyezik el.

– A járóbeteg rendelőkben nagy mennyiségű hűtött vizet adunk a betegeknek – tájékoztatott Horváthné Pintér Piroska, a Kaposi Mór Oktató Kórház sajtóreferense. – A fekvőbeteg részeken található klímaberendezést megfelelő módon használják, s munkatársaim rendkívül ügyelnek a kórtermek árnyékolására. A szokásosnál is gyakrabban végzik a vérnyomás- és lázmérést. S a dolgozók ellátására is nagy gondot fordítunk.
A kórházakban a munkabeosztás ésszerű megszervezésén kívül kiemelt figyelmet fordítanak a dolgozók pihenésének biztosítására. A nem sürgős műtéteket - a betegekkel való egyeztetés után - elhalaszthatják. Ha a helyzet indokolja, megerősítik a műszaki ügyeletet, s a fokozott folyadékpótlás fontosságára is nyomatékosan felhívják a figyelmet.

Adódik a kérdés: milyen segítséget nyújtanak a hőségben a nagy szolgáltatók? Bár a MÁV előre beharangozta a vízosztást, a kaposvári vasútállomáson rostokoló utasok kedden hiába reménykedtek a hűs italban. A pénztáros udvariasan hárította az érdeklődést. Somogyban nem, a környéken csupán Pécsen és Nagykanizsán adtak vizet. A hőség azonban a vasutasokat sem kímélte: folyamatosan ellenőrizték a síneket, s ha a hőmérséklet elérte a 45 Celsius fokot, fokozott pályafelügyeletet vezettek be. A tartós hőterhelés ugyanis szerkezeti változásokat idézhet elő, 50-60 foknál már deformálódhat a pálya.

Épp ekkora hőmérsékletet mértek kedden kora délután az Anna utcai sütödében. A nyári gyakorlatukat töltő diákok ezért nemcsak a kötelezően előírt védőitalt kapták meg, hanem gyakrabban vonulhattak pihenőre. Úgy tudjuk, a rugalmas munkaidő bevezetését készíti elő több somogyi kisvállalkozás is. Ezzel próbálják elejét venni, hogy a termelés látványosan csökkenjen a hőségben. Korábban kezdődne a munkaidő, s már 2-3 óra körül hazaengednék a dolgozókat.

– Nálunk rögtön látszik a hőmérsékletingadozás – számolt be Ift Miklós, a Kaposvári Vízművek ügyvezető igazgatója. – A városban egyik napról a másikra 20 százalékkal ugrott meg a vízfogyasztás, kedden 12 500 köbméter fogyott. Bőven van még tartalék, naponta akár 18 ezer köbméternyi vizet is képesek vagyunk a rendszerbe tölteni. Adódnak olyan váratlan műszaki hibák, amit azonnal kijavítunk.



Ilyenkor pedig 30-35 fokos hőségben is megállás nélkül dolgoznak a dolgozók. A hőség elleni védekezésben egészen egyedi megoldást is láttunk, ezek közül kitűnt az a hatalmas fehér napernyő, melyet a Bajcsy-Zsilinszky utcában állítottak fel az árokásó munkásoknak. A nagyfoglalkoztatók is előírásszerűen gondoskodnak a munkavédelmi szabályok betartásáról.
Ács Tamás, a kaposvári Fusetech Kft. ügyvezetője szerint a hűtött ital, az ilyenkor is elviselhető munkakörülmények megteremtése alapvetően hozzáállás kérdése.
Amúgy a jogszabályokról sem feledkeznek meg a cégvezetők. Ezt részben az a villámgyorsan terjedő értesülés is megerősíti, miszerint a munkaügyisek a héten átfogó akciót készítenek elő Somogyban.
Harsányi Miklós

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!