Közélet

2012.06.21. 19:45

Indul a gépsor: felpörgeti a palacküzemet az ír óriás Szennán

Több mint egy éves csöndet verhet föl az aeroszolos alumíniumpalack-gyártó gépsor július első felében Szennán.

Balassa Tamás

 A csődvédelem után az ír Argadh-csoport által megvásárolt Szenna Pack egykori telephelyén hosszú menetelés után értek el odáig, hogy a mintegy száz-száztíz dolgozó rövidesen ismét felvehesse a munkát. Ez ütemezetten történik majd, az első gyártósort, ha előre nem látható üzemzavar nem következik be, két hét után követheti a második. Ez a két gépsor, illetve a négy évvel ezelőtti megvásárlásuk és az ezt követő bankhitel-krízis szerepet játszott abban, hogy a huszonöt éves családi vállalkozás tavaly térdre kényszerült. Az Exal/Boxal európai igazgatói által vezetett szennai üzemben csütörtökön is a leendő ügyvezető igazgató meghallgatásán és kiválasztásán dolgoztak.

Az idén nyolcvan éves ír Ardagh-csoport a világ 25 országában tizenötezer embernek ad munkát. A cégcsoport 91 üzemében évente 26 milliárd fém- és üveg csomagolástechnikai terméket állít elő, s ezzel világviszonylatban az első két hely egyikét foglalja el. Magyarországon a szabolcsi Vaján és immár a somogyi Szennán van érdekeltségük. Ide várhatóan a fejlett technológiára és a képzett szakemberekre alapozva a nagyobb kihívást jelentő megrendeléseket, speciális fémpalackok gyártását hozza majd a cég. Mely gyárt hajlakkos flakont a L''oreal-nak, dezodort a Dove-nak, sörösdobozt a Heinekennek, üdítőspalackot a Coca-Colának.

A Szenna Pack csoport 2007-ben 2,5 milliárd, 2009-ben további 2 milliárdos forintos kapacitásnövelő beruházást valósított meg a folyamatos fejlődése és a munkahelyteremtés érdekében. A cég jól vészelte át 2009-es évet, amikor az 1,9 millió eurós hiteltörlesztés mellett növekedni is tudott. A likviditás a forgóeszközhitelek elakadása miatt 2010-ben gyengült meg. Tavaly márciusban roppant össze a cég, és a nyáron kért csődvédelmet a mintegy száz hitelezőjének a kielégítésére. Ez nem sok somogyi társaságnak sikerült, tavalyi nyárig mindössze két csődvédelem jutott félezer felszámolásra.Ősszel jelentkezett a vásárló, a fémdobozos csomagolástechnikai piac egyik legnagyobb szereplője, az amerikai Exal, mely európai érdekeltségét, a Boxalt az év elején felvásárolta az Ardagh ír cégóriás. A zselici cég megmentése 4,3 milliárd forintba került. Az Ardagh logói már hónapokkal ezelőtt megjelentek a térség munkaerőpiaca számára jelentős üzemen. Közben folyt a gyártás előkészítése, a karbantartás, de az egyik legnagyobb kihívást a közüzemi tartozások rendezése jelentette. A gázszolgáltatóval hosszú egyeztetések során sikerült megegyezni a pénzügyi és műszaki megoldásokról. Hónap végéig megoldódik a szolgáltatás.

Címkék#Szenna
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!