Közélet

2012.06.14. 08:29

Jobbik-delegált akasztotta a legtovább a Jó Állam kerekét

Ha ügyészségi észrevétel vagy egyéb fellebbezés nem érkezik az ügyben, pénteken válhat jogerőssé a Somogy Megyei Vállalkozói Központ Közalapítvány (SMVKK) új alapító okirata. A korábban már megírt nevek mellett Sitányi László elnökhelyettesként, Szabó Ferencet kuratóriumi tagként találtuk a dokumentumban. A Jó Állam nevében elindított átszervezést egyedül Zsirai Róbert élte túl.

Balassa Tamás

Amint ezt kormányhivatali, megyeházi és városházi forrásaink nyomán az illetékesek korábban megerősítették, az új ügyvezető Keresztes Péter pénzügyi szakember, volt bankfiók-igazgató lesz. Ez azonban, tudtuk meg a Kaposvári Törvényszék civil szervezeti nyilvántartásából, részigazság. Keresztes főigazgató lesz, ilyen pozíció korábban nem volt. Nem Csutor Ferenc volt ügyvezető igazgató helyére kerül tehát a bankár, hanem „fölé”. Merthogy úgy tudjuk, Csutor ismét ügyvezető lehet. Amint erről korábban említést tettünk: a kaposvári pénzügyi tanácsnok (Fidesz-KDNP) szakmai és emberi hitelességének visszaállítását a visszahelyezése segítené. Csutornak korábban híreink szerint a kuratórium mondott fel, és csak ezt követően adta be lemondását. Időben bármelyik is előzte meg a másikat mint szándékot, egymástól független forrásaink szerint a volt ügyvezető munkájával nem mindenki volt maradéktalanul elégedett – ha munkán a vállalkozások segítését-mikrohitelezését értjük.

A törvényszéki nyilvántartásba vétel alapján – ezt is megírtuk korábban – Daxner Gábor, a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) megyei elnöke kerül az új kuratórium elnöki székébe. Új információ, hogy a kuratórium, aminek tagjai számát a megyei önkormányzat mint eredeti alapító hét tagról ötre csökkentette fél éve, ismét hét tagúra bővül. Daxner Gábor elnökhelyettesének (ilyen pozíció sem volt korábban) Sitányi Lászlót, a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség kaposvári igazgatóját terjesztették elő. A tagok közé kerül Szabó Ferenc, a kaposvári Szabó Fogaskerékgyártó Kft. ügyvezetője is. Tag lesz még Kissné Putnoki Rita, Kollár Béla, Török László, valamint Zsirai Róbert is.

A kuratóriumot március végén szólította lemondásra az alapító jogok új tulajdonosa, a Somogy Megyei Intézményfenntartó Központ (SMIK). Bátori Zsolt központvezető ezt személyesen, s ezzel egyidőben közleményben a Jó Állam építésével magyarázta: hatékonyabb szervezetet akarnak a somogyi gazdaság építésére. Ám a kuratórium a füle botját sem mozgatta, kitartott. Másfél hónapba telt, amíg ezt a tartást sikerült (alkalmas eszközökről nem tudunk említést tenni) szétfeszíteni. Ezek után még aznap indította a SMIK az újjászervezést. A még teljesebb társadalmi kontroll és a kkv-k minél szélesebb képviselete jegyében írták át az alapító okiratot.



A Fidesz-KDNP delegáltjai közül a siófoki Németh Lajos nem várt sokat, március 29-én, vagyis a felhívás másnapján lemondott, Bene Sándor megyei közgyűlési tag, a Magyar Vállalkozók és Munkaadók Pártjának alelnöke – itt Szatmáry Kristóf gazdaságszabályozásért felelős államtitkár az elnök – május 7-ig várt ezzel. A függetlenként ismert Zsirai Róbert április 5-én tett ugyanígy: az építési vállalkozó, az Evision 2002 Kft. ügyvezetője a megyei önkormányzat beruházásaiban építési-tervezési kivitelezőként és műszaki ellenőrként egyaránt hasznos tapasztalatokat szerzett. Horváth Ákos cégvezető, kuratóriumi elnök május 4-én állt félre, miután a kaposvári adóemelési csatározásban megmérte az aktuális erejét. Le nem mondásával a Jobbik által delegált kaposvári vállalkozó kurátor, Guzmics Zoltán akasztotta a legtovább a kereket, május 15-ig. A folyamatokat Vona Gábor pártelnök is ismerte. Egyenesen Juhász Tibor kormánymegbízott stábfőnöke, Soókyné Pintér Krisztina és egy titkársági alkalmazott tanúskodott Guzmics lemondási aktusán.

Fizessenek a gazdagok: populista kaposvári adóalapelv a központban

Szabó Ferenc
, a sikeres és folyamatosan fejlesztő Szabó Fogaskerékgyártó Kft. ügyvezetője a közéleti nyilvánosságban tavasszal szerzett nevet magának. Az építmény- és telekadó-emelés ellen tiltakozók (Kaposvári Cégszövetség) kiállását látva március 14-én úgy érezte, itt az ideje a Vállalkozók Kaposvárért Közösség (VKK) életre hívásának. Első és utolsó megszólalásuk a kaposvári adópolitika nyilvános szeretése volt. Kifejezték egyetértésüket az alapelvekkel: aki tehetősebb, közülük is a multicégek, vállaljanak többet, hogy a kaposváriaknak kevesebbet kelljen fizetni. Megjegyeztető és szerethető adópolitikai alapelv, mondják némi éllel közgazdász forrásaink, már ha úgy gondoljuk, hogy a multicégek, a tehetősek terhelése nem hat ki a környezetre leépítésben vagy áremelésben. A szektorális különadókat sem az emberek fizetik meg végül... Szabó Ferenc érdekérvényesítési képessége még jól jöhet: a városházi kommunikáció szerint ő néhány nap alatt 60-70 milliót keresett a helyi vállalkozásoknak. Szita Károly március 23-án (pénteken) járt nála, és a kérése alapján még aznap előterjesztést készíttetett a polgármester az irodák adójának felére mérsékléséről, és rendkívüli közgyűlést hívott össze hétfőre. Így 60-70 millióval csökkent a csúcsteher.

Szabó Ferenc fia, Szabó Krisztián is nagyon közel áll a város adópolitikájához, az önkormányzati Kapos Holding tisztségviselője, és a várost és a kormányt is szerető hetilap közpénz-támogatott kiadója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!