Közélet

2012.06.05. 18:54

Konfliktusmentes beruházás: hulladéklerakó 240 millióért

A zamárdi lerakó sokéves előkészítése, majd megvalósítása esetében rosszindulatot, gáncsoskodást nem, csak segítő szándékot tapasztaltak.

Fónai Imre

Mini-ISPA, csak konfliktusmentesen – jellemezte Szabó Zoltán, az AVE Zöldfok Zrt. vezérigazgatója a Zamárdiban elkészült beruházást, a cég önerejéből 240 millió forintért létesített térségi inert (építési hulladék) lerakót, melynek keddi megnyitóján Helmut Burger, az AVE ausztriai ügyvezetője is megjelent.

– Vannak ugyan feszültségek az önkormányzatok és a szolgáltató között a területen, ám a zamárdi lerakó sokéves előkészítése, majd megvalósítása esetében rosszindulatot, gáncsoskodást nem, csak segítő szándékot tapasztaltunk, törekvést a kölcsönösen előnyös feltételek elérésére és ez példa értékű lehet – mondta Szabó Zoltán. – Zamárdi azon túl, hogy iparűzési adót fizet az üzem a településnek, ingyenesen szállíthatja be az önkormányzati építési hulladékot.

– Turizmusból élő régió, ilyen szép táj esetében nagyon fontos, hogy legyen hová legálisan beszállítani az építési hulladékot – ezt hangsúlyozta Helmut Burger, amihez Szabó Zoltán hozzátette: ma az építési hulladékanyag 60-70 százaléka „eltűnik”. Csákovics Gyula zamárdi polgármester arról beszélt: az egykori zamárdi vegyeshulladék-lerakó ma újra kirándulóhely lehet a befejeződött rekultiváció nyomán és ennek szomszédságában épült most a korszerű inerthulladék-lerakó, mely nem volt része a térségi uniós ISPA-programnak.Az új lerakóban törnek, aprítanak, osztályoznak, a feldolgozott inert hulladék az anyagtároló térre kerül, s máris értékesíthető, újrahasznosítható. A tovább nem hasznosítható hulladékot magas műszaki védelemmel ellátott területen helyezik el. Egy ilyen építésihulladék-lerakó és feldolgozó létesítését vállalkozások és magánszemélyek is szorgalmazták, s az új törvény is várhatóan előírja az efféle hulladék hasznosítási arányának növelését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!