Közélet

2012.06.08. 07:44

Meddig jöttök lopni? Állami földet adnának a tolvajoknak

Adjanak munkát az állami földeken a nyomorgóknak, akik lopni kényszerülnek a megélhetésükért – ezt javasolják a balatonszabadi gazdák, akiket az elmúlt egy hét leforgása alatt több alkalommal is megkárosítottak.

Fónai Imre

Amint megírtuk, több száz négyzetméteren kaszálták le „ismeretlenek” a rovarirtóval permetezett száraz vetőborsójukat, hogy azután azt étkezési borsóként információjuk szerint a veszprémi nagybani piacon értékesítsék. Szombaton délben enyingi házukig üldözték a borsótolvajokat.Az érintett gazdák szerint mivel éppen most zajlik az állami tulajdonú földek bérbeadása, a Nemzeti Földalap Kezelő kijelölhetne ötven-száz hektárokat ezekből a földekből arra a célra, hogy krumplit, zöldséget termeszthessen az, aki megélhetési célból most lopni kényszerül. A termény egy részét – így a gazdálkodók – hazavihetnék, a másikból még haszon is keletkezhetne, iskolai, óvodai konyhák használhatnák fel.

 – Mert ne legyenek kétségeink, ha vége a borsószezonnak, a kukoricatáblákba vetik be magukat – bocsátotta előre a megkárosított balatonszabadi gazdálkodó. – Négy-öt embert kitesznek, aztán rövid időn belül összeszednek kisbusszal, s nem sokkal ezután a takarmánykukorica csemege főttkukoricaként tűnik föl a Balaton-parti strandokon...

A károsultak arról is beszéltek: sem idejük, sem energiájuk nincs rendőrségi feljelentéseket tenni, egyébként is úgy tudják, hogy mivel a balatonszabadi föld még Somogy megye, de a tolvajok Enying felé menekülnek, azaz Fejérbe, ez is csak nehezíti a szerintük reménytelen felderítést. Pedig kutyával is keresték már a borsótolvajok nyomát a rendőrök a napokban balatonszabadi határban. A kaszájukat meg is találták...

Enyingen nem indult eljárás az ügyben – tájékoztatott Németh-Kész Mónika, a Fejér megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. Hozzátette: a járőrök szombaton bejelentésre a helyszínre mentek, a sértett megmutatta, szerinte melyik enyingi házba menekültek autójukkal a tolvajok. A rendőrök ellenőrizték az ingatlant, igazoltatták a tulajdonost, portáján akkor nem volt olyan gépjármű, amit a sértett feltételezett és tudomása sem volt róla, hogy valaha járt volna ott ilyen autó. A rendőrök több utcát is ellenőriztek, végül a sértett nem kívánt feljelentést tenni – zárta a tájékoztatást a szóvivő.

A siófoki rendőrkapitányság azonban büntetőeljárást indított abban a lopási ügyében, amelynek során Balatonszabadi térségében borsót tulajdonítottak el ismeretlen tettesek – közölte érdeklődésünkre Karsay Kornél, a Somogy megyei főkapitányság szóvivője. „Az illetékesség megállapítása az elkövetés helye alapján történik, azonban ha az eljárás során indokolttá válik, a megyék érintett rendőrkapitányságai egymással együttműködve dolgozhatnak az ügy felderítésén. Amennyiben a tolvajokat tetten érik, vagy a lopásra hamar fény derül, forró nyomos üldözés során a kollégák átléphetik a megye határát” – így a közlemény.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!