Közélet

2012.06.27. 19:30

Pisztolya nem, új igazolványa viszont lesz a polgárőröknek

Bilincset nem, új igazolványt viszont kapnak a polgárőrök. Már a nyomtatást készítik elő, darabja 1800 forintba kerül.

Harsányi Miklós

Somogyban nemrég 3000 polgárőr tett vizsgát, mindannyian rövidesen átvehetik az új dokumentumot. Ennek árát a központi költségvetésből fedezik. Peszt Péter, a megyei polgárőrszövetség elnöke elmondta: a polgárőrök továbbra sem igazoltathatnak senkit, ugyanakkor hozzáférhetnek a körözési adatbázishoz. Eltűnt emberekről, ellopott tárgyakról és gépjárművekről szerezhetnek információt.

– A polgárőrök alapfeladata ezután is a közterületi bűnmegelőzés – emelte ki Peszt Péter. – Járőröznek, illetve jelzőőri feladatokat láthatnak el baleseteknél valamint óvodák és iskolák környékén. S az új igazolvány segítségével ki lehet szűrni az ál-polgárőröket: erre Somogyban is volt példa, amikor idős emberektől próbáltak pénzt szerezni.

Korábban nagy port kavart, hogy a polgárőrök bilincset, gumibotot vagy akár fegyvert is kaphatnának. A jogi szabályozás egyértelműen rögzíti: egyiket sem használhatják a civilek, legfeljebb a rendőrségénél rendszeresített gázsprét hordhatják maguknál. Peszt Péter amúgy abban bízik, hogy az idegenforgalmi főszezonban is gördülékeny lesz a szolgálat. Úgy tűnik, valamennyi nagyobb tóparti rendezvényen jelen lesznek, így a Balaton-átúszáson és a szüreti fesztiválokon is. Ha a helyzet igényli, kisegítő erőket kérhetnek, a költségtakarékossági szempontokra tekintettel azonban lehetőleg környékbeli településekről hívnak csapatokat.Mindenesetre a somogyiak sikeres idényt zártak: erre utal a hétvégi országos ünnepség, melyen Kaposfő elnyerte a polgárőr község címet, s Györei József, a balatonszentgyörgyi polgárőrség elnöke pedig a polgárőr érdemkereszt aranyfokozatát vehette át.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!