Közélet

2012.06.22. 20:30

Vivát Széchenyi: hajót ma is kell építeni

Vivát Széchenyi – áll Varga Imre pénteken a siófoki víztorony tövében felavatott szobrán. Gróf Széchenyi István az első balatoni gőzhajó, a Kisfaludy építése közben szemléli a munkálkodást a hajóról, talán éppen akkor, amikor egy hordó jófajta tokajit vitt a hajóépítő munkásoknak.

Fónai Imre

– A Balaton-vidék fejlődése jórészt a család, a gróf érdeme – hangsúlyozta Balázs Árpád siófoki polgármester. – A balatoni hajózás megalapításában méltó társat talált, olyan valakit, aki amúgy sok mindenben a politikai ellenfele volt: Kossuth Lajost, aki ügyvédként maga írta a hajózási társaság első alapszabályát. Vagyis ha megvan a jóakarat és a közös cél, az ország előrehaladása, akkor az ellenfelek is egy platformra kerülhetnek. Ez a szobor azt is üzeni, hogy Magyarország legyen fejlett, modern, de egyben rátarti is, higgyük el, hogy mi is képesek vagyunk arra, amit más nemzetek elértek. Ha nem érünk el sikert valamiben, a hibát magunkban keressük; talán nem találtunk hozzá jó szövetségest. Higgyük, hogy a világ legkülönb nemzetei között lehet a helyünk, e gondolatnak is emléket állít ez az alkotás.

Pécsi Mária, az országos Széchenyi-kör elnöke arról beszélt: a Kisfaludy után sorra épültek a hajók, kilenc kikötő létesült és lassanként az épülő villák ablakai már a Balatonra kezdtek nézni... Horváth Gyula, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója azt mondta: alapító atyjukként tisztelik Széchenyi Istvánt. A balatoni települések is a kikötők köré kezdtek épülni. Hajót építeni pedig mindig kell: a siófoki sólyatéren most is készül a Balaton legújabb utasszállító hajója, amit szeptemberben avatnak.A Széchenyi-szobor avatása mellett pénteken a száz esztendős víztorony felső szinti forgó kávézója is megnyílt, ahová panorámalift visz fel, díjfizetés ellenében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!