Közélet

2012.07.06. 11:37

Balatonlelle és Mária is hiába várta az idősotthon építőit

Egy osztrák hátterűnek tudott társaság házalt végig huszonhat magyarországi települést, csupán csak telket kérve a beruházáshoz.

Fónai Imre

Kenéz István balatonlellei polgármester még a kampányában is felhasználta az idősotthon-építés tervét, mellyel egy osztrák hátterűnek tudott társaság házalt végig huszonhat magyarországi települést, csupán csak telket kérve a beruházáshoz. Somogyban Balatonlellét és Balatonmáriafürdőt keresték meg. Nem csak e két településen, sehol másutt nem követték tettek az együttműködési megállapodások megkötését, a látványtervek bemutatását.

– Van már vagy négy éve, hogy az osztrákok (én úgy tudom, azok, még az ausztriai igazgatót is elhozták egy ízben és a tervezőt) bejelentkeztek – eleveníti fel Kenéz István balatonlellei polgármester. – Egy vállalkozó „közvetítette” őket, akinek van ingatlana, mellette pedig önkormányzati terület. Mindkettőt meg akarták venni egy száz-százhúsz fős idősotthon felépítése céljából. Örültünk neki, a képviselő-testület támogatta, hiszen téli-nyári munkahelyeket jelentett volna. Egyszer még látványterveket is mutattak, vagy két éve, azóta semmit sem hallottunk felőlük.

– Csak beszélgetés szintjéig jutottunk, aztán semmi sem történt – tájékoztat Galácz György balatonmáriafürdői polgármester. – Hozzánk is egy vállalkozó hozta a cég képviselőit két-három éve, tettek is egy „gyenge” ajánlatot idősgondozásra, betegellátásra, de ennél tovább nem jutottunk, azóta nem jelentkeztek.A Népszabadság kiderítette: bár az osztrák Hilfswerknek 95 ezer ügyfele van szerte Ausztriában (tevékenységük hetven százalékát az idősgondozás teszi ki), a lapnak úgy nyilatkozott a Hilfswerk Österreich ügyvezető igazgatója: a Hilfswerk Hungaryt az ausztriai szervezet mintájára, de önálló cégként hozták létre, s a magyarországi Hilfswerk nem része az ausztriainak. A településeket végigjáró üzletemberek által hivatkozott magyar Hilfswerk alapítványt pedig még nem jegyezték be az újság tudomása szerint. Két-három hét múlva tudnak eredményeket felmutatni, ígérte egyikük a lapnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!