Közélet

2012.07.18. 11:09

„Egy poharat sem foghat meg a gyerekem a saját üzletemben”

A balatonszárszói Kisosz-fórumon Móring József Attila ígéretet tett: továbbítja a jogalkotóknak, mit tart ésszerűtlennek, változtatásra érettnek a szakma.

Fónai Imre

Végletessé váltak a vállalkozói terhek. E képpen persze egy autókereskedő fogalmazott a balatonszárszói Kisosz-fórumon, azt a szektort különösen érzékenyen érintette a válság, ám a balatoni vendéglátósokra sem lehet azt mondani, hogy „rózsaszín ködfelhőben” vágtak volna neki az idei szezonnak. Melyre eddig az időjárást tekintve kevés panaszuk lehet, ám az elmúlt napok már nem voltak annyira felhőtlenek...

Már egy poharat sem foghat meg a gyerekem a saját üzletemben – nehezményezte Püspök Zoltán balatonszárszói vendéglátós, hogy milyen visszásságot okoz: megszüntették a segítő családtag fogalmát, azaz már a gyermeket sem lehet „belenevelni a vállalkozásba, mert csak alkalmazottként dolgozhat”. Püspök szerint így megnő az esélye, hogy a fiatalokat nem lehet rávenni a vállalkozás továbbvitelére és kézen fekvő, hogy külföld felé fognak kacsintgatni...

A fonyódi Makkos Péter és a balatonboglári Szabó József is tapasztalt szezonelői „büntetési lázat” a hatóságok körében, noha arról volt szó, hogy nem a bírságolás a céljuk, hanem első körben legalábbis a figyelmezetés. A siófoki Ágó Ferenc úgy vélte, minden ígéret ellenére a HACCP-rendszer még mindig tele van fölösleges adminisztrációval. Hozzá csatlakozott a kaposvári Nagy Sándor, a siófoki Tóth László pedig azt vetette fel: amióta internetes bevallás van, az önkormányzatok nem tájékoztatják a vendéglátósokat a változásokról, pedig sok idős vállalkozó dolgozik... A kaposvári Karg Ferenc a vállalkozói terhek növekedésére azt a példát hozta fel: korábban évi 1,8 millió forint építményadót fizetett,  mostantól négymilliót követel tőle az önkormányzat.Mi azokat a törvényeket alkalmazzuk, amelyeket a parlamenti képviselők megszavaztak – mondta Balatonszárszón az adóhatóság Somogy megyei képviselője. Ugyanott Móring József Attila országgyűlési képviselő ígéretet tett: továbbítja a jogalkotóknak, hogy mit tart ésszerűtlennek, változtatásra érettnek a szakma.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!