Közélet

2012.07.19. 16:07

Kétségbeesett vonyítás: gazdájára vár a magányos kutya

Megszaporodtak a kétségbeesett kutyavonítások a somogyi éjszakákban. A gazdájukat hazaváró kedvencek gyakran ugyanis nem tudnak mit kezdeni magányukkal. Főként az egygazdás kutyák, például a csau-csau, a dobermann, rottweiler vagy a szobakutyák várják haza sírva tulajdonosukat, társukat. Egy-egy eb akár négy-öt napig is depresszióba eshet, ha gazdája nyaralni utazik, és magára hagyja.

Jeki Gabriella

– A kutya ilyenkor napokig nem eszik, rá sem néz az ételre, hangosan „kiabál”, más szóval tutul, és semmit sem lehet tenni ellene – mondta Szujóné Ponyi Andrea állatorvos. – Durvább esetekben addig fajulhat a dolog, hogy az eb viselkedésében is zavar áll be, bevizel vagy mindent szétrág.

A szakember javaslata, hogy nyaralás előtt már szoktassuk a kutyát ahhoz a személyhez, aki majd enni ad neki, amíg nem vagyunk otthon, hogy elfogadja az állat a közeledését. Beszéljük meg vele kedvencünk szokásait, és azt is, hogy milyen ételekhez szoktattuk, mi a napi rutinja. Nem árt egy „használati utasítás” sem. Az esti séta is mindig édes gyógyír a szomorú kutyának, és valamiért a főtt ételeket is jobban preferálják ilyenkor. Végszükség esetén egy enyhébb nyugtatóval is lehet próbálkozni, de csakis a gyógynövényes készítményeket ajánlják az állatorvosok, mert ezek enyhébbek.

Akinek nincs kire bíznia kedvencét, felkereshet egyet a kutyapanziók közül is. Somogyban többet is találhatunk. Az egyik hely tulajdonosa elmondta: mintegy száz éjszakájuk van egy évben, és kutyánként 1200 forintot kérnek naponta a megőrzésért. Az állatoknak hatalmas terület áll rendelkezésükre a szaladgálásra, miközben naponta háromszor sétálnak, találkoznak más kutyákkal és állatokkal, szocializálódnak, és a tapasztalatok szerint a viselkedésük is rengeteget javul.

Egy extrémebb esetben reggelente vajas-májkrémes kenyeret kért a gazdi a kutyájának. Sajnos olyanok is akadnak, akik elviszik, majd „ottfelejtik” állataikat: tavaly hat ilyen eset fordult elő. A macskák valahogy jobban viselik a magányt.A nyaralás tehát egyfajta lélektani kérdéssé is válhat: magunkkal vigyük kedvencünket vagy nélküle kelünk útnak. Bármelyiket választjuk is, hosszas felkészülést és mérlegelést igényel.

Címkék#barcs
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!