Közélet

2012.07.04. 19:40

Munkahelyteremtés: 692 milliót nyert a 34 somogyi pályázó

A gazdasági tárca munkahelyteremtő beruházások támogatására pályázatot írt ki. Ezen kis- és középvállalkozások indulhattak: a segesdi Ferrokov Kft. csaknem 63 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el. A beruházással 30 dolgozó foglalkoztatására nyílik lehetőség.

Harsányi Miklós

A forrásokat tekintve megyénk a harmadik helyen végzett: 42 pályázóból 34-en 692,3 millió forintot nyertek el. A beruházások megvalósításával 333 új munkahely jön létre. A segesdi Ferrokovnál – ahol a tíz szakmunkáson kívül 20 betanított- és segédmunkást akarnak alkalmazni – szerdán írták alá a szerződést.
– Az elnyert forrás különösen fontos a nagyatádi kistérségben, ahol valamivel magasabb a munkanélküliségi ráta, mint a megyei mutató – emelte ki Szikra László, a megyei kormányhivatal munkaügyi központjának igazgatója. – A gazdasági tárca pályázata nagy segítséget jelent a vállalkozások számára.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára örömteli ténynek tartja, hogy a pályázatok után számos településen munkahelyteremtő beruházások sora indul el. Ez fontos az adott cég, a település és a megye életében is. A munkanélküliség ugyanis nagy gondot jelent, s nem véletlen, hogy ezzel kapcsolatban fontos bejelentéseket tett a miniszterelnök és a gazdasági miniszter is.
– Minden beruházás, amely a foglalkozatás bővülését segíti elő, rendkívül fontos – emelte ki Czomba Sándor. – S különösen lényeges, ha az a termelő szférában, illetve olyan térségben valósul meg, ahol óriási szükség van a munkahelyteremtésre.

Pozitív példaként említette a segesdiek történetét, ahol a cég vezetése mindent megtesz azért, hogy hosszú távon is sok embernek adjanak munkát. Czomba Sándor – utalva a munkaerőpiaci helyzet sajátosságaira – rámutatott: nagyon lényeges a szakképzési törvény megújítása, s nagy energiát kell fordítani a felnőttképzésre is. Azt akarják elérni, hogy a manapság hiányszakmaként emlegetett hivatások rövidesen újra slágerszakmák legyenek.

Karvalics Ottó, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz-KDNP) a vállalkozók fejlesztési szándékát, bizalmát ítélte megnyugtatónak, Péntek László, Segesd polgármestere úgy fogalmazott: egy település nem működhetne vállalkozások nélkül.

– Sok vihart és sikert megéltünk – hangoztatta Talián Attila, a segesdi Ferrokov Kft. ügyvezető igazgatója. – A válságban nálunk is volt leépítés, ám azóta számos új megrendelést nyertünk el, csapatunk megerősödve folytatja a munkát.Kérdésünkre – miszerint mennyiben változik a dolgozók élete, munkakörülménye az új Munka Törvénykönyve hatályba lépésével – Czomba Sándor azt mondta: ez egy átfogó jogszabály, s nem csodálkozik azon, hogy hullámokat vet. Az előző 20 évig élt, ám ahhoz nem nagyon mert hozzányúlni senki, de nagyon megérett a változásra.
– Legyünk kellő türelemmel, s kiderül majd, hogy az ellendrukkereknek van igaza vagy nekünk – emelte ki. – Adjunk lehetőséget, hogy a Munka Törvénykönyve bebizonyítsa: megteremti annak a lehetőségét, hogy Magyarországon minél több ember legálisan dolgozhasson.
Arra a kérdésre – milyen hatást gyakorol a foglalkoztatásra a héten bejelentett munkavédelmi akcióterv – az államtitkár kifejtette: mindenképp pozitív hatása lesz. Részben a munkahelyek megőrzésében, s a vállalkozások számára is jelentős segítséget jelent, hogy megerősödjenek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!