Közélet

2012.07.27. 07:23

Putyin ajándéka Siófoknak? A béke angyala fogadja a hajókat

A hajózási jelzőfényt is beleépítik, merthogy a móló végébe kerül a talapzatával együtt tizenegy méter magas szobor, a siófoki szóbeszéd szerint „Putyin ajándéka Siófoknak”.

Fónai Imre

Szeptember 5-e és 7-es között Siófokon tartják a Finnugor Világtalálkozót, s az első napon állítják fel a monumentális aranyozott bronz alkotást, A Béke jóságos angyalát, mely valóban orosz ajándék, de nem Putyin elnöké, hanem a Jótett Világa Jótékonysági Szervezet Nemzetközi Szövetségének a felajánlása. Egészen eddig a helyét keresték az alkotásnak, az orosz adományozók több lehetséges helyszín (magaspart, üdülőstrand) elvetését követően a napokban bólintottak rá a kikötő-bejáratra, mint szerintük is méltó helyszínre.– A közlekedési hatóság sem látja akadályát ennek, egyébként pedig már az ókorban, az alexandriai kikötőknél is szokás volt szoborral kiegészíteni a hajózók számára szolgáló kikötői jelzőfényt – emlékeztetett Balázs Árpád siófoki polgármester. – Az alkotás talapzatán elhelyezett emléktábla négy nyelven, oroszul, észtül finnül és magyarul emlékeztet majd a világtalálkozóra, mely komoly diplomáciai esemény és igen megtisztelő, hogy Siófok lehet a helyszíne. Ami bizonyos: itt lesz a  finn köztársasági és parlamenti elnök, az észt köztársasági elnök, s természetesen a magyar házelnök és köztársasági elnök is.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A Béke angyala kerül majd móló végébe
[/caption]

Oroszországba a Duma elnökének és Putyin elnöknek ment a meghívó, de onnan még nem érkezett visszajelzés, hogy ki tud eljönni Siófokra.
A talapzat elkészíttetését a város önkormányzata vállalta, a több száz kilós szobrot az orosz szervezet vonaton szállíttatja Moszkvából. A béke jóságos angyala egyébként nemcsak Oroszország, hanem a világ több más pontján is látható, az angyal kezében mindenütt békegalamb van, de mindenhová egyedi alkotás készül, a Siófokra kerülőről sem lehet még egyelőre tudni, hogy egészen pontosan milyen lesz.

Némi lobbizás szükségeltetett ahhoz, hogy Magyarországon belül éppen Siófok lehessen a Finnugor Világtalálkozó házigazdája – mondta Gruber Attila siófoki országgyűlési képviselő, az Interparlamentáris Unió (IPU) magyar tagozatának alelnöke. Többek között a főváros elől sikerült „elhappolni” a rendezés jogát. Gruber európai szinten is jelentős külpolitikai eseménynek tartja a háromnapos összejövetelt, melyen nemcsak kulturális programok lesznek, hanem például gazdasági munkacsoport is összeül a négy országból és a jövőbeni együttműködés lehetőségeiről tárgyal. – Szeretném hangsúlyozni, hogy tévednek azok az internetes kommentelők, akik a magyarok DNS-ét akarják hasonlítgatni a finnugor népekéhez – így a parlamenti képviselő. – Nem ebben, hanem a nyelvünkben vagyunk rokonok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!