Közélet

2012.07.23. 18:34

Somogy zuhanórepülésben: országos átlag alatt a fizetések

Durva leszakadás: a hazai és a megyei átlagkeresetek között továbbra is óriási a különbség. Vállalkozók és szakértők szerint a közeljövőben nincs kilátás arra, hogy a súlyos somogyi lemaradás csökkenjen.

Harsányi Miklós

– Csoda, hogy egyre több ember lába alól csúszik ki a talaj? – tette föl a kérdést Budai Ferenc, az Iposz somogyi elnöke. Országosan 220 ezer 700 forint volt a havi bruttó átlagkereset a januártól májusig tartó időszakban, derült ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentéséből. A versenyszférában dolgozók átlag tíz százalékkal kerestek többet a közalkalmazottaknál.

Csakhogy a somogyi és az országos mutatók között durva eltérés mutatható ki – állították gazdasági szakemberek. Az első negyedévben a megyei székhelyű, legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél valamint a kijelölt nonprofit szervezeteknél a teljes munkaidős alkalmazottak havi bruttó átlagkeresete 172 876 forint volt.

Kelepcébe került seregnyi ipari vállalkozás, utalt a leszakadó bérekre Tallián Attila, a segesdi Ferrokov Kft. ügyvezető igazgatója.
– Szomorú, hogy sok vállalkozásnál egyre kevesebb a hozzáadott érték keletkezik – hangsúlyozta. – Fejlesztés, optimalizált termelés, de leginkább az erősödő gazdaság teremthetné meg a béremelés alapját.

Szinte minden területen igaz: az országos fizetési lista végén helyezkedik el Somogy. Göbölös György kadarkúti családi gazdálkodó vérlázítónak tartja a mezőgazdasági kereseti lehetőségeket. Az agrárcégek zöménél minimálbér körüli összeget fizetnek, de sok kisvállalkozó is egyik hónapról a másikra él.
– A rendszerváltás idején nem kellett volna szétlopni az országot, akkor talán más lenne a helyzet – fejtegette Göbölös György. – Működött az ipar, a mezőgazdaság, csakhogy ezek nagy része leépült. Hosszú folyamat eredményeként jutottunk ide. Rengeteg dolgozót kizsákmányolnak, alig keresik meg a betevőre valót.Még mindig tetemes adót és járulékot kell fizetni az államkasszába – a béremelést ez is akadályozza. Györki Béla somogyjádi kisvállalkozó úgy érzi: emiatt főként a kis- és középvállalkozói szektorban aligha számíthatnak jelentős béremelésre mostanában a dolgozók.

– Somogyban nincs olyan nagy cég, ahol sztárgázsit osztogatnának – utalt a sajátosságokra Makkos Péter fonyódi vendéglátós, a Kisosz kistérségi vezetője. Hiába jelentek meg tömegével a multik, a kereskedelmi társaságok zöme alacsony bért fizet munkatársainak. Ezt a Központi Statisztikai Hivatal kimutatása is megerősíti: Somogyban a legalacsonyabb kereseteket a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (127 129 forint), illetve a humán-egészségügyi, szociális ellátás ágakban (133 373 forint) fizették ki.

A Központi Statisztikai Hivatal szerint a magánszektorban bruttó 174 556 forintot, míg az állami-önkormányzati szervezeteknél 170 220 forintot kerestek az első negyedévben az alkalmazottak. Az ezer fő felett foglalkoztató gazdasági ágakat vizsgálva legjobban a fizető terület a szállítás, a raktározás (268 604 forint), illetve a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás (219 685 forint) volt. Ezután a vízellátás, szennyvíz gyűjtése, kezelése, hulladékgazdálkodás, szennyeződésmentesítés (205 746 forint) következett a sorban.

– Új munkahelyekre van szükség; olyanokra, ahol termelés zajlik, hazai- és külföldi piacokra dolgoznak a vállalkozások – húzta alá Budai Ferenc. Úgy vélte: minden erővel azon kell dolgozni, hogy a somogyi fizetések felzárkózzanak az országos átlaghoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!