Közélet

2012.07.12. 16:20

Teleki: munkát adnának a romák

Roma felelősség: erről beszélt csütörtöki kaposvári sajtótájékoztatóján Teleki László (MSZP) elnökségi tag, volt romaügyi államtitkár.

Balassa Tamás

A párt József Attila Alapítványa által készített vitaanyag aktuális fejezetéről azt mondta: az oktatásban és a munkában helyt állni, ez a romák felelőssége. Ők adni akarnak, munkaerőt és adóbefizetést, s csak ezt követően kérik a többségi társadalom támogatását a tömegesen leszakadók beilleszkedéséhez. Ezt a segítséget akár a pozitív diszkrimináció elvén is érvényesítenék.Harangozó Gábor, az MSZP somogyi elnöke kiemelte: a vitaanyagot a már megkezdődött társadalmi egyeztetések érlelik, s abból jövőre írnak választási programot. A szocialisták ugyanis kormányváltásra készülnek, a 2014 utáni időszakra felelős alternatívát kínálva, tette hozzá. A kormány Harangozó szerint szegényellenes politikát folytat, melynek döntései halmozottan hátrányosan érintik az amúgy is leszakadó kisebbséget. Teleki László szerint szociális katasztrófához vezet, ha a már nem csak a romákat érintő munkanélküliség fogságában maradnak az emberek. A roma értelmiség felemelését és munkához juttatását tartja fontosnak elsősorban, hogy a taníttatásuk ne kidobott pénz legyen a társadalom számára, ellenkezőleg, adóbevételt termeljen. Ösztöndíjrendszert is kidolgoztak a szocialisták, s ezzel akár pozitív diszkriminációval is támogatnák a taníttatásukat.

Csak így lehetséges ugyanis, mondta az elnökségi tag, hogy a romák ne legyenek szociális segélyre utalva. Ők ugyanis tisztes munkából akarnak élni, mert családot csak abból lehet tervezni. Harangozó ehhez kapcsolódva bírálta és kényszermunkára emlékeztetőnek nevezte a közfoglalkoztatásokat. Az MSZP a szociális szövetkezetekben látja a kivezetőutat ahhoz, hogy a vidék ismét munkára kapjon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!