Közélet

2012.07.26. 16:40

Tüsszögés, köhögés, égő szemek: a neheze még csak most jön

Rengetegen tüsszögnek, köhögnek, sokak szeme ég: nyakunkon a parlagfűszezon. Szeles időben akár száz kilométerre is eljut a pollen. Csak Somogyban 50-60 ezren szenvednek az allergiás tünetektől.

Harsányi Miklós

– Tömegeket kínoz a parlagfű, minden lehetséges módon védekezni kell – hangsúlyozta Miklai Lajosné, az asztmások és allergiások somogyi szervezetének korábbi elnökségi tagja. – Bár az ellenőrzésre nagy erőket összpontosít a hatóság, nem ülhetünk ölbe tett kézzel. Aki fertőzött területet lát, jól teszi, ha bejelentést tesz. Megoldás lehet a büntetés, de ennél is fontosabb az össztársadalmi megelőzés.
Az idén a parlagfű pollenszemeit július első felében még csak szórványosan, egy-egy állomáson észlelték az Országos Környezetegészségügyi Intézet aerobiológiai hálózatának munkatársai.

A Somogy Megyei Kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve érdeklődésünkre közölte: a parlagfű pollenterhelést jelentősen befolyásolja az időjárás. Augusztus elejére várható, hogy országszerte megjelenik a parlagfű virágpora a pollencsapdákban, a hónap közepén pedig már várhatóan mindenhol tüneteket okozó koncentrációban lesz jelen a levegőben.
– Csúcsát a sokéves tapasztalat alapján augusztus utolsó, illetve szeptember első hetében éri majd el a koncentráció – jelezték a szakemberek. – Időszakosan enyhíti a terhelést az eső, mely kimoshatja a levegőből a pollenszemeket.

Szakemberek emlékeztetnek rá: a tartós hőség és a szárazság a parlagfű elszáradásához vezethet. Ez pedig csökkentheti a terhelést. Az idén még a tavalyinál is kevesebb volt a csapadék, s két hőséghullámon vagyunk túl. Így a parlagfű virágzása 2011-hez képest késésben van. Úgy vélik: ha ezután is kevés lesz a csapadék, s marad a meleg, valószínűleg a tavalyinál alacsonyabb lesz a pollentermelés.

Berta Gyula kaposvári allergológus, tüdőgyógyász szerint érdemes időben elkezdeni a kezelést.
– A gyógyszerszedés akkor lehet igazán hatásos, mielőtt a súlyosabb tünetek megjelennek a betegnél – emelte ki. –  Az arra érzékenyeknek kerülniük kell a parlagfüves területet, s jól teszik, ha a többi hasznos tanácsot megfogadják. Hazánkban nagyjából kétmillió embert érinthet a probléma.

– A parlagfű áll nyerésre – így vélekedett a nyár elején Tóth István kaposvári mezőgazdasági mérnök. A megyei földhivatal munkatársa július elsejétől folyamatosan ellenőrzik a külterületek parlagfű fertőzöttségét. Szerkesztőségünket arról tájékoztatták: jelenleg az aszályos időjárásnak – s a földhasználók jogkövető magatartásának – köszönhetően még kis területen lelhető fel virágbimbós vagy virágzó parlagfű.Súlyos bírság vár a szabálysértőkre: a fertőzött terület nagyságától valamint azon belül a parlagfű előfordulásának gyakoriságától függően 15 ezer és ötmillió forint között változhat a büntetés. Az előttünk álló időszakot tekintve nem sok jóval kecsegtetnek. Az aratás és a közelmúltbéli csapadék után a tarlókon nagyarányú parlagfű fertőzöttség várható. Ezért lényeges, hogy a gazdálkodók a tarlóápolást még a parlagfű virágbimbó kialakulása előtt elvégezzék.

Megtudtuk: fertőzés szempontjából Somogyban nem lehet elkülöníteni kistérséget. A megye egésze fertőzött. Nagy, összefüggő területet nem találtak a hivatal munkatársai, jelenleg kisebb, elhanyagolt, összességében nagyjából kéthektárnyi zártkerti ingatlanon zajlik az eljárás. Emellett több belterületi ingatlannal szemben is eljárást kezdeményeztek a jegyzők.

Bosszantó tünetek

Az allergiai változatos tünetekkel megjelenő betegség, túlérzékenységet jelent. Az immunrendszer egy túlzott reakciója olyan anyagokra, melyek normális körülmények között semmilyen választ nem váltanak ki a szervezet részéről – számolt be a népegészségügyi szakigazgatási szerv.
A közel kétmilliónyi allergiás nagyjából fele a parlagfűre érzékeny, nekik megfelelő kezelésre van szükségük. Szakemberek rámutattak: a betegségek kivizsgálása és az allergia kezelése komplex folyamat. Gyakran allergológus, fül-orr-gégész, tüdő-, illetve bőrgyógyász továbbá gasztroenterológusok közös munkájával valósul meg az allergiás tünetek teljeskörű kezelése.

Címkék#Kaposvár
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!