Közélet

2012.07.18. 10:34

Ujkéry megbékélt, nem perel a megyei törvényszék volt elnöke

Ujkéry Csaba, a Somogy Megyei Törvényszék volt elnöke megbékélt a 62 év fölötti bírákat nyugdíjazó, s az ő karrierjét is érintő döntéssel.

Balassa Tamás

A hétfői Alkotmánybírósági (AB) döntést higgadtan értékelte kérdésünkre Ujkéry Csaba, bízva abban, hogy a hazai jogalkotás hamar korrigálja a kifogásolt jogszabályokat, köztük az Alaptörvényt. „Annyira nem lepődtem meg, érezni lehetett a korábbi nyilatkozatokból, egészen magas körökből származókból is, hogy az Alkotmánybíróság hozzá fog nyúlni a bírák nyugdíjazását az általános 62 éves korhatárhoz igazító döntéshez. Nem csodálkoznék, ha az esetleges kártérítések összege nagyobb volna a meghiúsult szolgálati nyugdíjpótléknál, amit hazai és európai fórumokon egyaránt szorgalmaztam én is.”

Formai és tartalmi okból visszaható döntést hozott az AB: megsemmisítette a bírói kar csaknem tizedét nyugdíjba küldő jogszabályt. Ez ugyanis sérti a bírói függetlenségből fakadó alkotmányos követelményeket, és az emberi méltóságot is. A helyzet nem változik azonban, akik sérelmezik a döntést, munkaügyi bíróságon kereshetik az igazukat. Ujkéry Csaba nem tartozik közéjük. A somogyi törvényszék 43 éves szolgálat után júliusban nyugdíjba vonult elnöke megbékélt a sorsával, és ezen a taláros testület döntése sem változtatott. A 69 esztendős Ujkéry megérti ugyanakkor azokat a fiatalabb kollégáit, akik rosszul élték meg a pályájukat keresztbe vágó ukázt. Szerinte nincs még egy olyan hivatás, mely nem enged másodállásokat, s melyben a jövedelem 30 százalékára esik vissza a nyugdíjazás mértéke. Élni lehet ebből, de megélni nem feltétlenül, ezért javasolták 2003 óta a szolgálati nyugdíjpótlék bevezetését. Ujkéry Csaba a Nemzetközi Bírói Egyesület valenciai, alicantei, dubrovniki és bécsi ülésén is felszólalt e témában. Támogatta, amint az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága is ezzel kapcsolatban a Balsai István-Mátrai Márta által jegyzett előterjesztést, ami ennek a nyugdíjpótléknak a bevezetését dolgozta ki másfél éve.



Kérdésünkre Ujkéry elmondta: az AB-döntés nem vet jó fényt a törvényhozásra, de bízik az alap- és a sarkalatos törvények mihamarabbi korrekciójában. Szerinte a fokozatosság elvével lehetett volna alkotmányos megoldást találni a 70 éves nyugdíjkorhatáruk leszállítására. Így ugyanis a legtapasztaltabb generáció tűnt el. Az ő 30-40 éves, fellebbviteli tanácselnöki rutinjuk nem mérhető össze fiatalabb kollégáikéval. Mely nemzedékben ezzel együtt hisznek, hiszen ők nevelték ki őket az utódlásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!