Közélet

2012.07.24. 08:39

Vámol a maffia: magyarnak a magyar a legnagyobb ellensége

Maffia vámolja meg a külföldi munkával próbálkozó magyarokat. Egyre több honfitársunkat hajtja külföldre a jobb megélhetés reménye, még többeket pedig a kétségbeesés, s egyre több külföldön próbálkozó somogyitól halljuk: szervezetten húzzák le a kiutazókat.

Nagy László

Szállást, munkát ígérnek, azonban az illúzió odakint hamar elszáll, az ígéretek és a valóság között ég és föld. A Londonból egy hét után dél-Somogyba hazatért Pál Endre úgy fogalmaz: a magyarnak a legnagyobb ellensége külföldön a magyar. – Cégbíróságon bejegyzett fővárosi cég aláírt szerződésben garantálta a szállást és a raktárosi munkát nekem és az unokaöcsémnek. Ezért 80-80 ezer forintot fizettünk – mondta. – A szerződésben az állt, hogy két napon belül lekötik a londoni szállást és munkát garantálnak, Még a munkavédelmi cipő is bekerült a szerződésbe. Repülőjegyet rendeltünk és utaztunk.

Odakint persze nem a megadott londoni összekötő várta őket, hanem egy idegen, aki közölte: semmi köze a budapesti céghez, szállás nincs, de majd lesz. Elkezdett telefonálni: nekem nincs üres szobám, neked van? Ez így ment órákon át. Végül lett szállás, és munka is több nap után, persze több órányi távolságra egymástól, s minimálbér a fizetség. – Egy hétig bírtuk, azután hazajöttünk. Félmillió forintunkba került, hogy egy kicsit dolgoztunk külföldön – mondja a csalódott férfi. – A fővárosi céget egy jogsegélyszolgálat segítségével próbáltuk elérni, persze nem sikerült. Azon a címen már nem található.

– Dolgozni szerettem volna – mondta el a férfi unokaöccse, egy 19 berzencei fiatalember. – Bújtam az álláshirdetéseket, naphosszat lógtam a neten, megírtam és elküldtem ezer önéletrajzot, pályázatot, s még csak választ sem kaptam az esetek 99 százalékában. Amikor már más kiutat nem láttam, eldöntöttem, hogy megpróbálkozom külföldön. Örültem, amikor találtam egy olyan hirdetést, ami nem pénzt kért az információért, viszont személyes találkozót, részletes tájékoztatást ígért, angliai munkalehetőségekről. Időpontot egyeztettem, Budapestre utaztam. A nagy irodaház tekintélyt sugallt, a szőke, dekoratív hölgy tájékoztatása lehengerlő volt, szállást, állást ígért, mindezt szerződésben, 60 ezer forintért cserébe.

Csupán Londonban derült ki, hogy a budapesti cég gyakorlatilag a semmire szerződött, hiszen a kint élő magyarokkal semmiféle partneri viszonyban nincs, csupán az ott élők jószándékán múlik, hogy teljesülnek-e a szerződésben foglaltak.– Gyakorlatilag nincs másról szó, mint hogy a régebbtől kint élő magyarok lehúzzák az utánuk érkezőket – állítja több kárvallott. – A jó munka ígéretével kiadják nekik az általuk bérelt lakásokat. A munkahely a mézesmadzag. Ha sikerül a jövevénynek megállapodni, akkor jó, ha nem, akkor széttárják a karjukat, mondván: rajtuk ne kérje senki számon, hogy Budapesten mit ígértek. Velünk egy időben utazott ki két lány is, akik más céggel szerződtek, de ők is hasonlókon mentek keresztül.

– Szerintem ezek a cégek inkább abban érdekeltek, hogy az álláskeresőnek ne sikerüljön, és elmenjen a kedve a külföldi munkavállalástól – állítja nem kevés keserűséggel a berzencei fiatalember édesanyja –, hiszen ez csak akkor jó üzlet, ha rövid időközönként cserélődnek az efféle lúzerek, mert akkor a munkaközvetítés gyakrabban hoz a konyhára.

Egy karton cigi

Az első meglepetés az volt a két dél-somogyi férfi számára, amikor még idehaza, három órával a gép felszállása előtt telefonon felhívta őket valaki a londoni összekötőre hivatkozva, hogy vigyen ki öt karton Marlborót is. Ez nagyjából 40 ezer forint. Már az összes pénzüket fontra váltották, mert ugyebár élni kell valamiből az első fizetésig is. Mi van, ha ez az ismeretlen nem jelentkezik érte, nem fizeti ki? Nem vett cigit.

Szállásadók

A szállásadó magyarok rendesebbje persze megpróbál segíteni a munkaszerzésben az új bérlőjének, hiszen ez az érdeke neki is. Persze olyan magyar asszonyról is hallottunk, aki segít ugyan munkát szerezni a bérlőjének, azonban kirúgatja a munkahelyéről azt, aki kiköltözik tőle.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!