Közélet

2012.08.28. 16:44

Élményközpontú oktatás: művészetek és játék a matekórán

Az egyetemi tanévnyitó konferencián a matematika és a természettudományok élményközpontú oktatásának lehetőségeire hívták fel a figyelmet.

Márkus Kata

„Ha úgy tanították volna nekem annak idején a matematikát és a természettudományokat, ahogy önök itt beszélnek róla, elképzelhető, hogy magam sem irodalomtörténész lettem volna. S akkor talán általános és középiskolában nem tartoztam volna a folyamatosan korrepetálandók közé többedmagammal.” Így ajánlotta Kovács Zoltán, a Kaposvári Egyetem oktatási rektorhelyettese a meghívott általános, középiskolai és egyetemi tanárok figyelmébe az egyetem tanévnyitó konferenciáját. Amelyen a matematika és a természettudományok élményközpontú oktatásának lehetőségeire hívták fel a figyelmet.

A Kaposvári Egyetem keddi tudományos találkozója a vizuális művészetek matematikai és természettudományos összefüggéseire is igyekezett felhívni a figyelmet. A téma jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az eseményen olyan szaktekintély is bepillantást engedett nemcsak tevékenysége elméleti hátterébe, hanem gyakorlati összefüggéseibe is, mint Reza Sarhangi, az amerikai Towson University matematika professzora, aki egyben a világ legnagyobb matematikai-művészeti közössége, az amerikai gyökerű Bridges Organization elnöke is.

– Nem titkolt célunk egymással aktív kapcsolatot tartó, művészeti-tudományos-oktatási alkotóközösségek létrehozatala – mondta Reza Sarhangi –, amelyekben a tanárok együtt dolgozhatnak tudósokkal, művészekkel, játékfejlesztőkkel, szülőkkel és gyerekekkel. Az első visszajelzésekből úgy tűnik, hogy óriási az érdeklődés a téma iránt.

Ebben szerepe lehet annak is, hogy 2010-ben a hasonló szemléletet képviselő Bridges Világkonferencia már egyszer ellátogatott Magyarországra.
– Amikor a világkonferenciát készítettük elő – mondta Fenyvesi Kristóf, a finnországi Jyväskyläi Egyetem kutatója, a 2008-ban létrejött Nemzetközi ÉlményMűhely Matematikai-művészeti Mozgalom vezetője –, már nagyon sok pedagógus érdeklődött a téma iránt. Így egyre nagyobb szükségét láttuk annak, hogy a matematikának az élményközpontú megközelítését és a vizuális művészetekkel való kapcsolatát az iskolai oktatásban is hasznosítsuk. Érzékeljük ugyanis, hogy ezek a tudományterületek mára eltávolodtak egymástól, nagyon sok a negatív attitűd a matematikával és a természettudományokkal szemben. S ez rendkívül nagy probléma, ugyanis a világunk egyre inkább matematizálódik, a logisztikától kezdve a szervezeti formákon, a számítógépeken keresztül egyre inkább matematizált világban élünk.

– Tehát a matematikatanulásnak van egy nagyon konkrét, lényegi és a jövőt illető kérdése is: ahhoz a tudáshoz vajon lesz-e hozzáférése a következő generációknak, amelyik a világot működteti, manipulálja – tette hozzá Fenyvesi Kristóf. – S mivel a manipuláció jelentése kézzel való tevékenységből ered, rengeteg olyan dolgot használunk ezen a konferencián is, ahol az összes érzékszervet bevonjuk a kutatásba. A feladatunk többek közt megdönteni azt a nézetet, hogy a matematika csupán egy száraz iskolai tananyag, ami aztán aligha hasznosítható az életben. Tudjuk, hogy ez egy örök harc lesz, mert az oktatás csak közelíthet ahhoz, amit mi ideális állapotnak tekintünk. Ezért is fontos, hogy a pedagógusokat is bátorítsuk arra: amit egyetemistaként megálmodtak, igenis megvalósítható, csak az elszántságukon, érdeklődésükön múlik mindez.Stettner Eleonóra, a Kaposvári Egyetem tanszékvezetője, egyben az IPA egy éves horvát-magyar projekt zárórendezvényének szervezője hangsúlyozta: a projekt keretében kiadtunk egy egyedülálló könyvet, amely tartalmazza horvát és magyar részéről matematikából és fizikából a jó gyakorlatokat.
 – Huszonhat országból a hasonló szemléletű művészeknek és tudósoknak az alkotásai kerültek bele – mondta. – Ezen a konferencián pedig azon túl, hogy összegezzük a projekt tapasztalatait, ezt a fajta szemléletet szeretnénk továbbadni a pedagóguskollégáknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!