Közélet

2012.09.27. 15:40

Erzsébettel üdültek Balatonszárszón a szennai diákok

Az Erzsébet program az Erzsébet utalványokból befolyt pénzt forgatja vissza hátrányos helyzetű gyerekek nyaralását támogatva a Nemzeti Üdülési Alapítvány által visszavett táborokban.

Márkus Kata

Ennyire olcsó lehetőséget nem lehetett kihagyni. Azt mondják a pedagógusok, hogy többek között ezért döntött úgy a szennai Fekete László iskola tanári kara, hogy az Erzsébet program keretében valamennyi felső tagozatost, hetven gyereket négy napos táborozásra visz Balatonszárszóra. Másrészt viszont nem titkolt céljuk volt a pedagógusoknak a közösségépítés.

Az Erzsébet program az Erzsébet utalványokból befolyt pénzt forgatja vissza hátrányos helyzetű gyerekek nyaralását támogatva a Nemzeti Üdülési Alapítvány által visszavett táborokban – mondta Krénuszné Tóth Erzsébet pedagógus. – S ezt a programot terjesztették ki Őszi kirándulások elnevezéssel általános és középiskolai osztályok részére. Mivel osztályoknak írták ki a pályázatot, nem volt megkötés a rászorultság. Tanulónként ezer forintot kellett befizetnünk, ezért négy napos üdülési lehetőséget kaptunk teljes ellátással. Az igénylésnél három időpontot és három helyszínt kellett megjelölni, mi a balatonszárszói lehetőséget kaptuk. Sajnos sok a rossz anyagi körülmények között élő diákunk, akiknek nem adatott meg a nyaralás lehetősége. De volt olyan tanulónk is, akinek szeptemberben is gondot jelentett az ezerötszáz forintos útiköltség kifizetése. Ám volt még pályázati pénzünk, és önzetlen szülői felajánlással is segítettek a rászorulóknak, így tudtuk a teljes felső tagozatra beadni a pályázatot.A pedagógusok elsődleges célja a közösségépítés volt. Mivel iskolán kívül másként „működnek” a gyerekek, bíznak abban, hogy a táborban átélt közös élmények segítenek majd az iskolai konfliktusok, stresszes szituációk hatékony kezelésében. Az együttlét ugyanakkor jó alkalom volt arra is, hogy az ötödik osztályosok ismerkedhettek a felsős tanárokkal. De maradt idő fürdésre is, miközben ellátogattak a József Attila múzeumba, hat kilométeres „keltatúrát” is teljesítettek térképpel és az információs táblákhoz kapcsolódó feladatokkal.

Ezek is érdekelhetik