Közélet

2012.09.26. 18:25

Sávolyé lett a Balatonringhez épített csatornarendszer

Végleges üzemeltetési engedélyt szerzett a Balatonringhez megépült csatornarendszer működtetéséhez Sávoly.

Vigmond Erika

A spanyol befektetők pénzéből kiépített, csaknem egymilliárd forintos csatornarendszer 2010 márciusa óta ideiglenes engedéllyel működött, a helyi lakók ingyen köthettek rá. A végleges üzemeltetési engedélyt megszerzésének feltétele volt, hogy a közmű önkormányzati tulajdonba kerüljön.Bobek József sávolyi polgármester elmondta: a MotoGp pálya építésének elakadása utáni tárgyalásokon hiába kért kormányzati segítséget, így csak hosszas alkudozás révén tudták megszerezni a beruházásból kivonuló spanyol féltől a csatornarendszert. – Az, hogy jelképes áron tudtuk megszerezni a hálózat tulajdonjogát, részben annak köszönhető, hogy 2010 végén belterületbe vontuk a versenypálya 196 hektáros területét, és telekadót vezettünk be – folytatta Bobek József. – A jogszabályi háttér változása is kedvezett nekünk, miszerint közszolgáltató nem lehet magánkézben, csak állami, vagy önkormányzati tulajdonban.

A csatornarendszer, amit a Balatonring létesítményinek, köztük egy szállodának, valamint az 572 lakosú település ellátására építettek ki eredetileg, jóval nagyobb kapacitású, mint amire Sávolynak szüksége lenne. A csatornarendszer annyira korszerű, hogy bár csak 10 százalékos kapacitáskihasználtsággal tudja működtetni az ezzel megbízott cég, így sem magasabbak a szolgáltatás díjai, mint a környéken szolgáltató DRV Zrt. államilag támogatott árai.

Bobek József álláspontja szerint: a hibás pályázati rendszernek tudható be, hogy a környék kistelepüléseit nem a már meglévő sávolyi csatornahálózatra való rákötésre ösztönzi, hanem arra, hogy új beruházáshoz pályázzanak támogatásért. – A kiépült csatornarendszer már így is vonzóbbá tette a települést, az utóbbi hónapokban ingatlanokat vettek Sávolyon, ami egyébként nem jellemzi a térség falvait – tette hozzá Bobek József, aki arra is kitért: információi szerint a kormány a mai napig kiemelt beruházásként tartja számon a Balatonring megépítését. A félbe maradt építkezés, aminek megvalósulása alapvetően befolyásolná a település és a térség jövőjét, bármikor folytatható. Egyelőre sem a kormányzati, sem a befektetői oldal nem nyilatkozik a kérdésről, amit a polgármester úgy értékel, hogy sem a beruházás folytatására, sem a feladására nincs jelenleg szándék.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!