Közélet

2012.09.11. 07:40

Se terem, se tanerő: mindennapi testnevelés falramászással

Teljes a nemzet egysége a jelszót illetően: mozgás! A mindennapos testnevelés több évtizedes szakmai elképzelése szeptembertől testet öltött. A közoktatás első, ötödik és kilencedik évfolyamán tanulóknak minden nap van „tornaórájuk”. A részletek viszont, különösen a felmenő rendszer miatt a jövőt illetően, aggályosak.

Balassa Tamás

Híreink szerint a testnevelő tanárok már most sem lelkesednek maradéktalanul, hogy leértékelődtek, vagyis többet dolgoznak ugyanannyi pénzért. A pluszfeladatot elszámolható túlóra nélkül kell végezniük, ráadásul az egész napos iskola jövőre minden bizonnyal végképp elnyeli a túlórájukat. A nagyobb óraszám mellé új tanerőt a legtöbb fenntartó nem tudott csatasorba állítani.Az is látható, hogy csak igen kevés iskolában van optimális infrastruktúra a törvény betartásához. Ahol kiválóak a feltételek, ott eddig is csúcsra járt a terem kihasználtsága, szorult bérlőkön aligha tudnak segíteni. Ahol pedig télvíz idején eddig is a folyosóra, lépcsőre szorult a diákhad, ott a falramászás marad. És a remény: a 12 milliárdos tornaterem-építési programban lesz mozgástér számukra is. Az államtitkárság erről másfél hete úgy tájékoztatta az Origo.hu-t, hogy a tornatermek építését célzó pályázatokat kiírták, a bírálatok zajlanak. Meglepő gyorsaság, és a fenntartóváltás évében legalábbis az is kérdéses, az önkormányzatok mertek-e nagyot álmodni, hiszen aligha tudják, mi az állam terve az intézményrendszerrel hosszútávon.

Az elmúlt tanévben három somogyi kisiskola kapott rendkívüli kormánytámogatást, hogy a intézményük megmaradhasson: Juta, Magyaratád és Szentbalázs. A kormány négy kisiskolát újra nyitott, jelezve, nem ért egyet elődjei ténykedésével (nyolc év alatt állítólag 163 iskola esett áldozatául ennek), és a települések jövőjét fenyegető iskolabezárásokkal. De a kis iskolák vajon képesek-e talpon maradni, és tisztes oktatást biztosítani a mindennapos testneveléssel is? A számok és a vélemények azt mutatják, Jutában igen. Hivatal Nándorné polgármester azt mondta, az alsó tagozatukon a 21 helybéli kisdiák mellett 15 „bejárójuk” van, Kaposmérőtől Jákóig. A napi testmozgáshoz felújított, komfortos, öltözővel ellátott tornaszoba áll rendelkezésre, valamint aszfaltos sportpálya és füvesített park. Idén egy gyógypedagógus bérét megtakarítják, mert nincs már autista gyermekük. De az iskola érzékenysége és gyermekcentrikussága szülői vélemények alapján megmaradt.

A kaposvári Zrínyi Ilona kéttannyelvű tagiskola a város egyik legkeresettebb képzése. A 460-as engedélyezett létszámot kettő híján betöltötték, ami olykor 30 fölötti osztálylétszámokkal jár. Ez a kellemes teher nehezen megoldható feladat elé állította az egyébként testnevelő tanári végzettséggel is rendelkező Puska Zoltán vezette tantestületet. Az igazgató elmondta: eleget tettek a törvényi előírásoknak, megoldották, hogy a 16 osztály mindegyikének az órarendjében öt testnevelésóra legyen szeptembertől. Ez azonban nem volt könnyű, hiszen az aulát és a folyosót már eddig is igénybe vették a téli napokon. A 9-szer 18 méteres termük ugyanis egyszerre csak egy osztály sportolására alkalmas. A másiknak alternatív helyeket kerestek. A felmenő rendszer miatt már jövőre segítségre szorulnak azonban, egy tornaterem-építéshez, fogalmazta meg vágyaikat Puska Zoltán igazgató, példátlan területi adottságaik vannak az udvaron. Ez még az aszfaltos tornapályákat sem érintené.

Pedagógusokat egyelőre nem kellett felvenniük, de négy év múlva, amikor minden osztályuk beleér a mindennapos testnevelés rendszerébe, vagy inkább még az előtt, szükség lesz erősítésre. Náluk ugyanis a testnevelésórák is angolul folynak, ezt pedig nem bízhatják rá minden testnevelés műveltségterületes tanítóra. Ők ugyanis alapesetben 6. osztályig taníthatnak. Aki egykor szakvizsgával végzett, és a nyugdíjtól tíz évnél több választja el, ők csak ötödikig segíthetnek be a jogszabály szerint.

Amíg nem ér oda minden somogyi iskolába a tornaterem-építési program, addig sok helyütt marad a folyosó és a lépcső tornatérként. Az egykori PPP-programban (köz- és magánszféra együttműködése) résztvevők árnyaltabban látják ezt. Magyaratád például, ahol négy somogyi településsel együtt a kormánymegállapodásra várnak, hogy lekerüljön róluk a csarnok viselhetetlen terhe. Ahogy anno megépült, tudtuk meg Törzsök Róbert polgármestertől, aki egy szerényebb megoldást támogatott volna, a következő évben be kellett zárni a 7-8 évfolyamot. Most összevont osztályokkal, alsó tagozaton, egy kis korszerű épületbe átköltözve igyekeznek túlélni, ehhez ők is kormánytámogatást kaptak tavaly. A 24-25 diákjuk fele Ráksiból, Somogyszilból jár. Bizonytalan a helyzet, mint sok helyütt, de náluk „csarnoktulajdonosként” egyetlen dolog bizonyosan nem okoz gondot, s ez a mindennapos testnevelés...

Két testnevelőt vettek föl a kaposvári Gyakorlóban

A közoktatási sportiskolai programban résztvevő kaposvári Gyakorló iskola képzési-nevelési elképzeléseibe tökéletesen illeszkedik a mindennapos testnevelés, s ez további fejlesztésre késztette a fenntartót. A Kaposvári Egyetem teljes mellszélességgel állt az intézménye mögé, amely így két testnevelő pedagógus álláshelyet is betölthetett. Egyikük kifejezetten úszásoktatással, a másik szárazföldi sportokkal foglalkozik, tudtuk meg Molnár Anna igazgatótól. A Gyakorlóban egy nagy tornaterem, egy felújított kisebb, s két tanmedence is az egészséges életmódra nevelést szolgálja.

Körmendiné Hajdu Gyöngyi, a Somogy Megyei Diáksport Szövetség elnöke arról számolt be, a somogyi iskoláknak tudomásuk szerint sikerült megbirkózni a törvényi előírással. Ez egy pozitív törekvés, örülnek neki a testnevelők, hiszen régóta ezért, s a mozgásszegény életmód ellen harcoltak. A testnevelő tanár, aki egyben a II. Rákóczi Ferenc tagiskola igazgatóhelyettese, azt is elmondta, iskolájuk alsó tagozatán már régóta nincs nap tornaóra nélkül.

Kaposváron az önkormányzatot is kérdeztük a feltételrendszerről, későbbre ígértek tájékoztatást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!