Közélet

2012.09.02. 19:05

Siófokra jönnek a finnugorok: világtalálkozó Putyin nélkül

Négyszázötven küldött és kétszáz megfigyelő vesz részt a Finnugor Népek VI. Világkongresszusán Siófokon Észtország, Finnország, Oroszország és mintegy huszonöt finnugor nyelvű nemzetiség részvételével – derült ki a szerdán kezdődő és péntekig tartó rendezvény sajtótájékoztatóján. S az is, hogy most először gazdasági fórum is szerepel a programban.

Fónai Imre

Köztársasági és parlamenti elnökök vesznek részt a siófoki kongresszuson, Putyin orosz elnök azonban nem jön, tudta meg a szerkesztőségünk; Oroszországot várhatóan a Duma egyik alelnöke képviseli.

A Finnugor Népek Világkongresszusa (FNV) 1992-ben alakult azzal a céllal, hogy a különböző országokban élő finnugor nyelvrokon népek között a kulturális, a gazdasági és a politikai kapcsolatokat erősítse. Alapító tagjai Észtország, Finnország, Magyarország és Oroszország. A világkongresszusokat négyévente más-már országban tartják, az ideit az FNVK Magyar Nemzeti Szervezete szervezi, amihez az Emberi Erőforrások Minisztériuma 150 millió forintos támogatással járul hozzá.A gazdasági fórumon arra tesznek kísérletet, hogy a nyelvrokonságon alapuló bizalom az üzleti életben is kifejthesse hatását, a meglévő kapcsolatrendszerre építve gazdasági kapcsolatok is létrejöhessenek. Csütörtökön Rein Lang, Észtország kulturális minisztere, továbbá Szarvas Zsuzsanna, a Néprajzi Múzeum főigazgatója nyitja meg a Kálmán Imre Kulturális Központban berendezett kiállítást, amely a múzeum finnugor anyagából és az egykori észt köztársasági elnök, Lennart Meri finnugor népeket bemutató fotóanyagából tevődik össze. A tárlat címe: Finnugor népek a Néprajzi Múzeumban, A vízimadarak népei. A világkongresszushoz kapcsolódik a Tabulatura zenekar magyar zenetörténeti előadása, Szemadám György festőművész kiállítása és a Gombold újra! című divatbemutató is.

Címkék#siófok
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!