Közélet

2012.10.06. 07:32

Gyújt, éget, büntet, kiköhög - elfüstölt milliók az árokszélen

Jelentősen megnövekedett a szabad területeken keletkezett tüzek száma, ezért alaposabb vizsgálat alá vették a kiváltó okokat. Akár hárommillió forint is lehet a tűzvédelmi bírság.

Vigmond Erika

Az okokról, illetve a megelőzés szabályozási kérdéseiről tartott tájékoztatót Greffer József marcali katasztrófavédelmi kirendeltségvezető a települési jegyzőknek Marcaliban. Példaként elmondta: az összegzés szerint legkiemelkedőbb a március volt, amikor a tavalyi 4584 tűzesettel szemben az idén 10 ezer 561 tűz volt erdőben és szabad területi vegetációban. A több mint kétszeres növekedés tette indokolttá a tűzeseteknek alaposabb vizsgálatát.A gyakorisági lista szerint az első helyen az elhanyagolt, gondozatlan területeken keletkezett tűz szerepelt, mely számos esetben erdőre is átterjedt. Ezt követi a növénytermesztésből adódó kerti hulladék égetése, majd a nádasok, illetve az utak menti területek, árkok leégése és legcsekélyebb számú az illegális szemétlerakók környékén keletkező tűz, azok is részben kábelégetés miatt. A szabad területi tüzek a légszennyezés okozta környezetszennyezés mellett több esetben épületeket, - például nádfedeles pince teteje, vagy pajta kapott lángra, mert mellette szőlővenyigét égettek - településeket, tanyákat, közművezetékeket a kritikus infrastruktúra elemeit is veszélyeztették. – A tűzesetek körülményeinek vizsgálata az mutatja, hogy azokat túlnyomóan emberi felelőtlenség, gondatlanság okozza. Ezen esetekkel kapcsolatban számtalan büntető eljárás indult bűncselekmény
alapos gyanúja miatt, illetve szabálysértési eljárásokra, valamint tűzvédelmi bírság kiszabására került sor – mondta Greffer József.

A gondozatlan kül-, és belterületen a tulajdonosokat elsőként felszólítják, hogy tegye rendbe a területét. Erre húsz napot kap. Amennyiben az ellenőrzéskor azt látják, hogy nem történt semmi, akkor a tűzvédelmi bírság  20 ezer forinttól 60 ezer forintig terjedhet. Ha a gondozatlan területen tűz is keletkezett, de nem volt szükség a tűzoltók beavatkozására, akkor 100 ezer forinttól egymillió forintig szabható ki a tűzvédelmi bírság. Abban az esetben viszont, mikor már a tűzoltók segítsége is kell a lángok eloltásához, 200 ezer forinttól, akár hárommillió forintig is bírságolhatnak, és még a vonulás költségeit is ki kell fizetnie a tűz okozójának.

A kerti hulladék égetésének tiltása alól abban az esetben van kivétel, ha az önkormányzat helyi rendeletben szabályozza azon rendkívüli kivételes indokokat, amikor növényvédelmi, - például tűzelhalás esetén, vagy talajvédelmi  okból engedélyezi az égetést és meghatározza feltételeit. Amennyiben nincs ilyen rendelete az önkormányzatnak, abban az esetben tilos kerti hulladékot égetni. A kirendeltségvezető az országos tűzgyújtási tilalomra is kitért, ami szerint a tilalom ideje alatt az erdőterületeken a fásításokban és ezektől mért 200 méteren belül tilos tüzet gyújtani. Ide kell érteni a felsorolt területeken található tűzrakóhelyeken a tűzgyújtást, valamint a parlag- és gazégetést is. Az erdőtörvény alapján fásításnak minősül a magányosan álló erdei fa is. A tűzgyújtási tilalom a települések belterületére is vonatkozik, ha ott erdőterületek, illetve fásítások vannak, mint például parkerdő. A saját tulajdonú, belterületi ingatlanon található tűzhely, vagy grillsütő használata a tűzgyújtási tilalom idején sem tiltott.


Figyelőszolgálat

A marcali katasztrófavédelmi kirendeltséghez tartozó 46 település kül-, és belterületeiről felmérés is készült, mely alapján térképen is megjelölték a kritikus helyeket, gócpontokat. Vizsgálták azt is, hogy 27 településen a kerti hulladék elszállítása megoldott. 25 településen helyi rendelet szabályozza a kerti hulladék égetését. 43 településen figyelőszolgálat is felállítható mezőőrök, közterület felügyelők, hegybírók segítségével, akik a veszélyes időszakokban felügyelik az adott területeket.

Ezek is érdekelhetik