Közélet

2012.10.11. 07:44

Hiába ígérte a Fidesz, nem nyílnak újra a kisposták

Újraindult a mozgalom a kisposták megnyitásáért. Somogyban 2003 és 2006 között sok falu tiltakozott postahivatala bezárása ellen, mára a többség beletörődött a megváltoztathatatlannak tűnő helyzetbe.

Vas András

Kiderült, nem tervezi újabb falusi posták újranyitását a Magyar Posta, mert gazdasági realitások nem indokolják. Pedig a 2010-ben a Fidesz-KDNP választási ígéretei között szerepelt: ahol igény van rá, ott ismét kinyitják a szocialista–szabad demokrata kormányok alatt bezárt –  az akkori indok szerint évente félmilliárd forintos veszteséget okozó – kispostákat. A törvény szerint a 600 lakosúnál kisebb településeken az állandó postát felváltotta a mobilposta.

Somogyban a rendszer átalakítása előtt 135 posta, 25 postafiók és 49 postamesterség működött, 67 településen zárt be a posta – a régióban a legtöbb, Tolnában 23, Baranyában 54 épületre került lakat –, viszont a beinduló mobilposta-szolgáltatás érintett 56 olyan falut is, ahol korábban nem volt hivatal. A posták megszüntetését falurombolásnak nevezte a Fidesz–KDNP, mely a komlóskai polgármester által életre hívott tiltakozó mozgalmat is felkarolta.



2010. augusztusában és szeptemberében öt településen újranyitották a kispostákat, azóta egyet sem. A komlóskai faluvezető újraindította mozgalmát.
– Eddig türelmesen vártunk, hisz jelentős személyi változások voltak a Posta vezetésében – magyarázta Köteles László, Komlóska polgármestere, akinek mozgalmához anno 911 település csatlakozott –, mostanra kiderült, a 2010-ben elindult folyamat nem folytatódik. Mivel a Posta elzárkózik, két lehetőség maradt: a parlament dönt a kisposták megnyitásáról, ahol erre igény mutatkozik, de erre rendkívül kevés esélyt látok. Abban bízunk, sikerül olyan jogszabályi környezetet kialakítani, mely nem engedi, hogy a demokratikus jogok létszámtól függően alakuljanak. A postatörvény volt ugyanis az első lakosságszám alapján hozott jogszabály, ám ezzel szerintünk sérültek a kistelepülésen élők jogai.

Anno Somogyból is több település csatlakozott a mozgalomhoz, a legtöbb faluban ugyanis traumaként élték meg a postahivatal bezárását.
– A posta a közösségi élet színtere volt – mondta Mecseki János, Kercseliget polgármestere –, ahol még a részmunkaidős nyitvatartás idején is négy-öt helyi tartózkodott egyszerre. A mobilpostával ez megszűnt, arról nem is beszélve, hogy lényegesen kevesebb szolgáltatást nyújt, mint anno az állandó. Hiszen a mobilposta nem hoz hírlapot, borítékból csak egyféle méret kapható. A kispostánkban annak idején a vetőmagtól a füzetig mindent meg lehetett venni. S nem mellékesen gyakran cserélődik a postás, mire az emberek megismernék-megszoknák, már új sofőr ül a kocsiban.

A faluvezető szerint a településen ma is rendre felmerül az igény az állandó hivatal iránt, bár a többség tudja, erre kevés az esély.
– Egy biztonsági berendezésekkel felszerelt helyiség kialakítása rengeteg pénzbe kerülne – indokolt Mecseki János –, s erre nemcsak nekünk, de a többi érintett falunak sincs pénze. Így hát nem tehetünk mást, beletörődünk a jelenlegi helyzetbe. Éppúgy, mint a vasúti szárnyvonalak esetében érintettek... Persze, ha látjuk értelmét a mozgalom újraindulásának, támogatjuk. Egy próbát megér...

Hasonlóképpen kényszerből fogadták el postájuk bezárását a felsőmocsoládiak: mint Vogl Szilvia polgármester elmondta, annak idején mindenki tiltakozott a hivatal megszüntetése ellen, ám mostanában nem kerül elő a téma.
– Továbbra sem szeretik az emberek a mobilpostát, de nincs más – mondta a faluvezető. – Úgy vannak vele, mint ahogy a mondás tartja: ha nincs ló, a szamár is jó. Igaz, nem jó: ha például elromlik a kocsiban a pénzfelvevő terminál, napokig, de előfordult, hogy hetekig nem jutott a pénzéhez valaki. Viszont a kispostánkat sem tudnánk újranyitni, hiszen az épületet eladták, s akik korábban működtették a hivatalt, vagyis a jelenlegi mobilpostások sem akarnának belevágni.

Annak idején Szabadiban is nagy felháborodást keltett a postabezárás, ám Fülöp László polgármester szerint mára megbékéltek a helyiek a mobilpostával.
– Néhány éve már nem téma a faluban a posta – jelentette ki Fülöp László. – Nehéz volt kiheverni a megrázkódtatást, hogy a település elvesztette egyik státuszszimbólumát, de szerencsére nem épült le a szolgáltatás.
Sok kistelepülésen már ennek is örülnek...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!