Közélet

2012.10.07. 07:22

Mit csinált a Vb-gólkirály a Balatonnál? A lellei fotó rejtélye

A Vörös Csillagban tartotta a legendás Aranyfej az eljegyzését? Somogyi Kálmán, a fotós biztosan válaszolni tudna a kérdésre, hogy kerültek a képre Kocsis Sándorék.

Fónai Imre

Nemcsak a Cabeza de Oro (Aranyfej, a spanyolok nevezték el így odakint Kocsis Sándort, a legendás csatárt, az 1954-es futball Vb gólkirályát), hanem az Aranycsapat más tagjai is gyakran tűntek fel Balatonlellén, erről tanúskodnak néhai Somogyi Kálmán korabeli, nemrég előkerült képei.

Budai a lellei mólónál a helyi fotós kutyájával labdázik, aztán gyerekekkel kergeti a bőrt a „Púpos”, amúgy zakóban, öltönynadrágban. – Úgy gondoltam, emléket kellene állítani egy kötet formájában a lellei sportéletnek, ezért kezdtem gyűjtőmunkába és így kerültek hozzám ezek, az Aranycsapat tagjait ábrázoló képek is Szűcs Istvántól és Pusztai Lászlótól – kezd a történetbe Basics József, aki ereklyeként őrzi Puskás Öcsi aláírását lakása falán, bekeretezve, Honvéd-címerrel annak ellenére, hogy mindig is nagy Fradi-drukker volt.– Több ma is élő balatonlelleire bukkantam ezeken a fotókon, de már csak nagyon kevesen emlékeznek a részletekre. Az egyik ilyen nagy kérdés: több kép is készült egy mulatságon, amit a hajdani Vörös Csillag étteremben tarthattak, ezen Kocsis Sándor ül az asztalnál a fő helyen egy csinos hölggyel együtt, ott vannak a szülei is. Nagyon fel van díszítve az étterem, az asztalok, akad, aki szerint az eljegyzését tartotta itt az Aranycsapat legendás fejelőkirálya. A pincérek persze már nem élnek, s a cigánybanda tagjai sem...

Budai egy Csepel motoron a sarki Népbolt előtt, egy másik fotón az 1954-es Vb után jutalomból kapott, korabeli csúcstechnikának számító Ifa márkájú személygépkocsi mellett Kocsis és helyi vendéglátói, a hajdani céllövölde előterében. – Somogyi Józseffel és feleségével – akit a lelleiek csak Dunci néniként ismertek – ápolt jó kapcsolatot Kocsis, ha erre a képre azt mondjuk, hogy 1955-ben készült, nem tévedünk nagyot, hiszen egy évvel korábban kapták az autót, 1956-ban meg ugye elhagyták az országot – tippeli az újabb Somogyi-fotó dátumát Basics József. – Ez idő tájt voltak visszatérő vendégek, nem egy alkalommal környékbeli csapatokba beállva játszottak hírverő meccseket. Ezeken persze tömegek állták körül az öreg lellei, boglári, lengyeltóti futballpályát. De Kaposváron a Rákóczit is legyőzte egy ilyen aranycsapatos vegyes tizenegy. Sőt, egy ízben még edzésre is összeverődött a tömeg. Történt, hogy 1955-ben Balatonlellén, az akkor igen modernnek számító  Mabi-üdülőben vendégeskedett az angol válogatott (később Giuseppe néven SZOT-üdülő lett belőle, ma Yacht Club), de Boglárra mentek át edzeni.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Lesték a kívánságukat. Bal szélen Czibor, jobb szélen Kocsis, középen Budai
[/caption]

Éppen a napokban, „anyaggyűjtő” körutam során beszélgettem egy ma már közel hetven éves helybélivel, aki akkor gyerekként az összes angol focista autogramját megszerezte, de azután ellopták tőle ezt az ereklyének számító papirost. Ő volt az is, akinek Morlockék adtak egy narancsot, majd kinevették, amiért hámozatlanul harapott bele. Hiába, akkor evett először ilyen gyümölcsöt...
Czibor, Budai és Kocsis egy lellei vendéglő árnyas teraszán. – Nagy versengés volt, hogy milyen programot szervezzenek ezeknek a sztároknak itt, a Balaton partján – teszi hozzá vendéglátónk. – Horgászni például nagyon szerettek.  

  
Immár Kocsis is magyar földben nyugszik, Puskás Öcsi mellett

Basics József
futballistaként került Lellére 1976-ban, ezt követően a boglári klubban kezdett amatőrként teniszezni. Nemrég került a kezébe a Lengyeltóti labdarúgásának történetét bemutató kiadvány, s tudomása szerint Fonyód is tervez hasonlót. Miért ne lehetne Balatonlellének is ilyen? – tette fel magának a kérdést. Gyűjtőmunkája azonban – árulja el – nehezebben halad a vártnál. Elkélne a segítség. De amíg még vannak szemtanúk, amíg nem merülnek végleg a feledés homályába a Kocsisékhoz kapcsolható történetek is, igyekezni kell.

Kocsis Sándor Lelléhez kötődésének most az is különös aktualitást ad, hogy utolsóként az Aranycsapat elhunyt tagjai közül, immár az Aranyfej is magyar földben nyugszik: aznap, amikor betöltötte volna a nyolcvanharmadik életévét, hamvait a Szent István Bazilika altemplomában helyezték végső nyughelyére, Puskás Öcsié mellé. A szertartásra még egykori spanyol csapata, a világhírű Barcelona elnöke, Sandro Rosell is Budapestre repült.

Ezek is érdekelhetik