Közélet

2012.10.05. 16:09

Robbanószer helyett rubel és kiskanál a Balatonban

Kiskanál, konzervdoboztető, összegyűrt sörösdoboz, csónakevező-tartó, különféle horgászkészségek, zloty, rubel, forint – mutatja az egyik tűzszerész a mobiltelefonján az eddig megtalált fémtárgyak fotóit. Hétfő óta fémkeresővel kutatják át Balatonlelle strandjait a Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred katonái.

Fónai Imre

– Közel hatvan hektáron, az önkormányzathoz tartozó szabad- és fizetőstrandon vizsgáltatjuk át a medret a bójákig – mondja Kenéz István balatonlellei polgármester. – Az elmúlt nyáron túlságosan sokszor került a negatív hírek közé a város. Öt alkalommal ment bejelentés a szezon során a tűzszerészekhez amiatt, mert a fürdőzők az alacsony vízállásnak köszönhetően harci eszköznek látszó tárgyat találtak a tómederben. Ebből három vaklármának bizonyult, kétszer azonban valóban világháborús robbanótest került elő, érdekes módon mindegyik igen közel a parthoz. A nyári tapasztalatokból okulva kerestük meg a tűzszerész honvédeket, mert fontos számunkra, hogy elmondhassuk: városunk strandjai biztonságosak.

Tizennyolc fős csapat „szállta meg” a lellei strandokat, s ahogyan Kenéz István polgármestertől megtudjuk, az önkormányzat anyagilag meglehetősen jól jön ki az akcióból. Csak a katonák szállását és étkezését kell ugyanis állniuk, a feladatot átvizsgálási- és búvárgyakorlat keretében végzik el a tűzszerészek, ezért tehát nem kérnek pénzt. Az ezred tűzszerészei, búvárai és hadihajósai vonultak fel a strandon, szállásuk a város Balaton-parti apartmanháza. A gyakorlat során műszerekkel átvizsgálják a kaviccsal leszórt partot és a bójákon belüli vízterületet, az esetlegesen előkerülő robbanószerkezeteket a helyszínen hatástalanítják, majd elszállítják.

A felsoroltakon kívül azonban eddig másra nem bukkantak, tájékoztatnak a szakemberek a lellei Virág utcai strandon. Két két fős csapat e közben a partközeli mederrészeket vizsgálja, egyiküknél fémkereső, a másikuknál ásó. Gyakorta csipog a műszer, de még csak ékszerek, órák előbukkanása sem jellemző, mert ahogyan mondják, „megkutatták” már előttük a medret az amatőr fémkeresők (az első nap mindjárt találkoztak is Lellén egy ilyen társasággal), egyre nagyobb divatja lesz ennek, most, az alacsony vízállásnál különösen.
Négy búvárruhás a mélyebb vizek felé veszi az irányt a keresőkkel – a bójánál már nyakig ér nekik a víz, nem is olyan alacsony tehát a vízállás...Balatonszemes polgármestere, ahogyan megírtuk, önkormányzati-állami összefogással szorgalmazná a Balaton teljes tűzszerészeti átvizsgáltatását, Siófok ugyanakkor nem költ e célra, tudtuk meg Gruber Attila parlamenti és önkormányzati képviselőtől. – Intenzív háborús tevékenység folyt a Balaton körül, természetesen maradhattak lőszerek a mederben, emlékszem, egy tóba zuhant repülő több mint tíz évvel ezelőtti kiemelésekor még a szárnygéppuskák lőszerei is megvoltak – így Gruber Attila. – Feltehetően az amatőr „kincskeresők” bukkannának egyébként legelőször ilyen maradványokra, hiszen egyre többet látni, amint fémkeresőkkel kutatják a vizet. Ami igazán veszélyes, aknák azonban az elmúlt évtizedekben nem kerültek elő a vízből, köszönhetően a világháborút követően elvégzett aknamentesítésnek. A háborúban azért telepítettek aknákat a vízbe, hogy a Balaton irányából Veszprém felé ne lehessen gyors hadműveleteket végezni. A mentesítést végző utászok tiszteletére emléktábla hívta fel a figyelmet korábban Siófokon, amit most a móló végében nemrég felállított békeangyal-szobor talapzatára kívánunk visszahelyezni, többek között arra is emlékeztetve: e katonák munkája révén már a háború utáni években biztonságossá vált a fürdőzés a Balatonban.

Ezek is érdekelhetik